Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jan Weissenbruch kunstwerk • schilderij • voorheen te koop De Goilberdingerpoort in Culemborg, gezien vanuit het zuiden

Weissenbruch J.  | Johannes 'Jan' Weissenbruch, De Goilberdingerpoort in Culemborg, gezien vanuit het zuiden, olieverf op paneel 10,3 x 8,6 cm, gesigneerd linksonder

Jan Weissenbruch

De Goilberdingerpoort in Culemborg, gezien vanuit het zuiden
olieverf op paneel 10,3 x 8,6 cm, gesigneerd linksonder

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Verenigde Staten.
Literatuur: vgl.: Willem Laanstra, 'Johannes (Jan) Weissenbruch, schilder-graficus 1822-1880', Amsterdam 1986, pag. 172, cat.nr. E/50-1 ('Gezigt te Kuilenburg').

Jan Weissenbruch was in de jaren '50 en '60 een van de belangrijkste exponenten van het realisme in de Nederlandse landschapsschilderkunst. Hij kreeg les aan de Haagse Tekenacademie van o.a. A. Waldorp en S. Verveer, en legde zich daarna in het bijzonder toe op het schilderen van stadsgezichten. Aanvankelijk vooral van de dorpen en steden rond Den Haag, daarna van de stadjes langs de Lek, Rijn en Waal. In 1848 maakte hij schetsen in Culemborg. Vermoedelijk reisde hij er naartoe met boten die geregeld diensten onderhielden via vaste veerplaatsen. In de bewaarde schetsboeken van deze reis zijn schetsen te vinden van achtereenvolgens Wageningen, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Beusichem en Culemborg.


Jan Weissenbruch | Wandelende figuren in een zonnig stadje, olieverf op paneel, 19,0 x 14,9 cm, gesigneerd r.o.

Jan Weissenbruch

schilderij • te koop

Wandelende figuren in een zonnig stadje


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak