Zoek op kunstenaar
Sluit

zelfportret

Introductie

Simonis & Buunk: wie, wat, waar.

Simonis & Buunk Kunsthandel is een familiebedrijf dat sinds 1927 handelt in kunst. De gevarieerde collectie bestaat uit ruim 3.000 schilderijen en aquarellen van voornamelijk Hollandse meesters uit de 19e en 20e eeuw. De kunst wordt gepresenteerd in drie panden in het centraal gelegen Ede. De collectie van de 19e eeuw bestaat uit de romantiek en het impressionisme van de Haagse en Amsterdamse School. De 20e eeuw is vertegenwoordigd met werk van neo-impressionisten, luministen, klassiek-modernen, expressionisten, realisten en naoorlogse abstracten. Een verzameling beelden, opgesteld in de beeldentuin en verspreid door de drie galeries, vult de schilderijencollecties aan.

Mariëtte Simonis

Frank Buunk

Teo van den Brink

Joke Buunk

Emilie Snellen

Constance Moes

Charlotte Hercules

Frans Buunk

Irene Schaafsma

Marike van Hensbergen

Mark Buunk

Tentoonstelling, catalogus

Jaarlijks organiseert Simonis & Buunk een aantal speciale verkooptentoonstellingen: in het voorjaar en najaar een online Verkoop Vierdaagse, en in november/december een wintertentoonstelling. Deze exposities bieden telkens een keur aan recente aanwinsten en vullen elkaar qua collectie en marktsegment aan. De Verkoop Vierdaagse toont werk in de prijsklasse tot 25.000 euro. De tentoonstelling in de winter bevat een hoger segment. De schilderijen van ‘museumkwaliteit’ worden gepresenteerd in een begeleidende, rijk geïllustreerde catalogus.

Maatschappelijke activiteiten

Simonis & Buunk besteedt naast haar commerciële activiteiten ook aandacht aan de ideële kant van de kunsthandel. Een belangrijke doelstelling is bijvoorbeeld waardevolle kunst voor een breed publiek te ontsluiten door middel van onderzoek en voorlichting. Musea weten de weg naar Ede te vinden. Niet alleen voor advies en aankoop, musea vragen ook onze bijdrage aan hun tentoonstelling door middel van bruiklenen. (Kunstgeschiedenis)studenten maken veel gebruik van onze kennis van kunstmarkt en handelaarschap. Ons adviseurschap krijgt een steeds sterker accent en gespecialiseerde medewerkers garanderen deskundige voorlichting en begeleiding.

De Vier Werelden van Simonis & Buunk

De omvangrijke collectie schilderijen en beelden van Simonis & Buunk wordt gepresenteerd in drie, dichtbij elkaar liggende panden aan de Notaris Fischerstraat in Ede. Het interieur van elk van deze drie expositieruimten heeft een inrichting die aansluit bij de kunstwerken die er getoond worden. Het is als het ware een ‘gesamtkunstwerk’, alles is op elkaar afgestemd: kleurenschema, meubels, lampen, kleden en zelfs het servies. Omdat de drie galeries onderling heel verschillend zijn heeft de bezoeker het gevoel steeds een andere ‘wereld’ binnen te stappen die zijn beleving van de kunstwerken ondersteunt. Naast deze ‘Drie Werelden’ is er een vierde expositieruimte: de beeldentuin achter het Fischerhuis.

De Salons van de 19e eeuw

Notaris Fischerstraat 30 is de plek waar onze kunsthandel in Ede begon, en daarmee ons oudste pand. Het interieur, met zijn antieke houten vloer en eiken lambriseringen, ademt de sfeer van een kunsthandel rond 1900. De rust en harmonie van vroeger tijden vindt de bezoeker terug in de schilderijen van Hollandse romantici en impressionisten van de Haagse, Larense en Leidse School. De Art Deco- en Amsterdamse Schoolmeubelen en lampen, afkomstig uit de privéverzameling van Frank en Mariëtte, vormen een passende omgeving voor de schilderijen en beelden van 19e-eeuwse kunstenaars.

De Salons van de 19e eeuw, Notaris Fischerstraat 30. Foto’s: Peter Tijhuis

De Galerij van de 20e eeuw, Notaris Fischerstraat 19. Foto’s: Peter Tijhuis

De Galerij van de 20e eeuw

Strak vormgegeven, ruim en licht is het interieur van Notaris Fischerstraat 19, waar de collectie Hollandse realistische, en naoorlogse abstracte kunst uit de 20e eeuw is ondergebracht. Hier vindt men bijvoorbeeld werk van Karel Appel, Lucebert en Corneille, de Amsterdamse Limburgers en de Nul kunstenaars. Het in hedendaagse stijl gebouwde pand, dat in 1999 werd geopend, leent zich uitstekend voor het exposeren van 20e-eeuwse kunst. Inspiratie voor de architectuur en kleuren van het exterieur waren de strakke belijning en primaire kleuren van De Stijl.

Het Fischerhuis

Het Fischerhuis, op nummer 27, werd in 2007 als expositieruimte in gebruik genomen. Het is een belangrijk Rijksmonument in Ede en voormalig woonhuis en kantoor van de Edese notarisfamilie Fischer. Bij de restauratie en verbouwing werd gezorgd dat de warme, huiselijke sfeer van het pand behouden bleef. Met zijn kleurige kamers en mooie lichtinval leent het Fischerhuis zich goed voor het houden van kleine, wisselende exposities. Een vaste plek is er voor de klassiek modernen uit de vroege 20e eeuw, zoals Leo Gestel, Jan Sluijters en Piet Mondriaan. Daarnaast vindt men er onder andere Hollandse neo-impressionisten, luministen, expressionisten en werk van Franse, Duitse en Belgische impressionisten en modernisten. Voor de inrichting is een collectie meubels, lampen en gebruiksvoorwerpen van de Haagse en de Amsterdamse School van Frank en Mariëtte als uitgangspunt genomen.

Het rijksmonumentale Fischerhuis, Notaris Fischerstraat 27. Foto’s: Peter Tijhuis

Beeldentuin Fischerhuis

Beeldentuin Fischerhuis

De beeldentuin

Achter het Fischerhuis ligt de beeldentuin: een groene, beschutte ruimte die wordt gedomineerd door een grote magnolia. In een plan van beuken- en taxushagen, paden en rozenvakken staan beelden waarvan de bezoeker, rondlopend door de tuin of zittend op een van de twee terrassen, in alle rust kan genieten. Hier mag de kunst worden aangeraakt en kan men om de beelden heen lopen. De natuur doet mee: door het spel van de elementen en door de lichtval op de bronzen vormen, die verandert onder invloed van het weer, het moment van de dag en het seizoen.

links: J.M. ʻRienʼ Simonis jr. in zijn restauratieatelier (foto 1978); rechts: De kunsthandel van J.M. Simonis sr. in Apeldoorn (foto 1950)

Historie

De geschiedenis van Simonis & Buunk

De geschiedenis van het familiebedrijf Simonis & Buunk begint in 1927 in Den Haag, waar J.M. Simonis sr. (1898-1969) zijn eerste restauratieopdracht krijgt. Naast het restaureren handelt hij in kunst en is hij bevriend met de Haagse kunsthandelaar Pieter A. Scheen, samensteller van de bekende ‘Scheen Lexicons’. Begin jaren 50 opent Simonis sr. een kunsthandel in Apeldoorn, die in 1973 door zijn zoon Rien Simonis wordt voortgezet aan de Notaris Fischerstraat 30 in Ede. Vier jaar later, in 1977, wordt Frank Buunk medevennoot van Rien; de kunsthandel gaat dan verder onder de naam Simonis & Buunk. In 1984 wordt Frank beëdigd tot taxateur van schilderijen en is daarmee de jongste van Nederland. Door de combinatie van Riens ervaring, de gedrevenheid en kennis van Frank en het organisatietalent van zijn echtgenote en zakenpartner Mariëtte Simonis, vestigt de kunsthandel in de daaropvolgende jaren zijn goede naam op het gebied van de 19e-eeuwse schilderkunst, in het bijzonder van de Hollandse romantiek, Haagse School en Hollandse impressionisten. In 1985 treedt Rien Simonis terug, om zich voortaan helemaal te wijden aan het restauratie vak. In mei 1998 overlijdt hij. Zijn werk wordt gecontinueerd door het eigen restauratieatelier van Simonis & Buunk. Vanaf 1996 legt Simonis & Buunk zich ook toe op het verkopen van 20-eeuwse schilderijen, aquarellen en beelden van onder andere neo-impressionisten, symbolisten, klassiek-modernen, expressionisten en naoorlogse abstracten. Daarmee bestrijkt de huidige collectie een periode van circa 1780 tot 2000. Voor het groeiende aantal kunstwerken werd de expositieruimte in 1998 en 2007 uitgebreid met twee nieuwe panden: Notaris Fischerstraat 19 en 27. Met ingang van 2016 is met Kas Buunk, de jongste zoon van Frank en Mariette, de vierde generatie van deze familie van kunsthandelaren tot het bedrijf toegetreden. Simonis & Buunk bestaat ondertussen meer dan 40 jaar, en is in deze periode uitgegroeid tot een bedrijf dat een unieke en toonaangevende plaats inneemt binnen de nationale en internationale kunsthandel.

links: Mariëtte Simonis kijkt mee over de schouder van haar vader Rien Simonis jr., 1981; midden: Rien Simonis jr. met schoonzoon Frank Buunk, 1989; rechts: Frank Buunk werd in 1984 beëdigd tot schilderijentaxateur (tot dan toe de jongste ooit).