Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Wim Oepts kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Frans pleintje

Oepts W.A.  | Willem Anthonie 'Wim' Oepts, Frans pleintje, olieverf op doek 60,0 x 73,0 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '54

Wim Oepts

Frans pleintje
olieverf op doek 60,0 x 73,0 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '54

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: W.H. Backer-Coster, Den Haag; Borzo Modern Art, Amsterdam; part. coll. Nederland.
Literatuur: tent.cat. Amsterdam, Rijksacademie van Beeldende Kunsten, 'W. Oepts', 1965, cat.nr. 15; Marie-Louise van Aubel e.a., 'Willem Anthonie Oepts 1904-1988', Zwolle 2011, pag. 175, cat.nr. SK. 153 (met afb. in kleur), en afb. in kleur pag. 37.
Tentoonstelling: Amsterdam, Rijksacademie van Beeldende Kunsten, 'W. Oepts', 14 mei-19 juni 1965.

Wim Oepts verdiende zijn eerste sporen in de Nederlandse kunstwereld met sociaal-realistische schilderijen. In 1938 trok hij naar Parijs, waar hij schilderlessen volgde van Emile-Othon Friesz en kennis maakte met het werk van Pierre Bonnard en André Derain. Hij komt daar tot de conclusie dat kleur voor hem het meest wezenlijke aspect is van het schilderen. Dit leidt tot bezoeken aan Zuid-Frankrijk. De dorpjes en mediterrane landschappen die hij er schilderde vallen op door een kleurrijk palet. Na 1945 werkte Oepts veelvuldig met violetten, fel geel en kobaltblauw, zoekend naar een compromis tussen figuratie en abstractie. Aan het begin van de jaren zeventig bereikt zijn schilderkunst een hoogtepunt. Hij weet dan het juiste evenwicht te bereiken tussen monumentaliteit en detail.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak