Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Valerius de Saedeleer kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Paysage d'hiver

Saedeleer V. de | Valerius de Saedeleer, Paysage d'hiver, olieverf op doek 126,0 x 131,0 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd 1931

Valerius de Saedeleer

Paysage d'hiver
olieverf op doek 126,0 x 131,0 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd 1931

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: Galerie Georges Giroux, Brussel. Het schilderij kwam van een Nederlandse oudere dame wonend in Frankrijk. Haar vader was verzamelaar en had veel Nederlandse en Belgische kunst uit het interbellum. niet een heel bekende familie. wel zitten er nog mooi werken van oa Jan Sluijters. Het was dus zeer prive en door overerving verkregen.
Literatuur: Jan Walravens, 'Valerius de Saedeleer', Antwerpen 1949, afb. 21; Piet Boyens e.a., 'Bevriende Meesterschilders, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne', Amsterdam/Spanbroek 2008, pag. 39 (met afb. 20 (in kleur) op pag. 41).
Tentoonstelling: Venetië, Italië, XVIII Esposizione Internazionale d'Arte, 'La Biennale di Venezia', 6 juli-21 aug. 1932; Spanbroek, Scheringa Museum voor Realisme, 'Bevriende Meesterschilders; Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer', 19 okt. 2008-1 febr. 2009.

Valerius de Saedeleer was een van de schilders die zich in de periode 1898-1904 vestigden in het dorpje Sint-Martens-Latem aan de Leie. Samen met o.a. Georges Minne, Gustave van de Woestijne en Albert Servaes maakte hij deel uit van de z.g. eerste groep van Sint-Martens-Latem. Geleid door een diep natuurgevoel en verbondenheid met het werk van Pieter Bruegel de Oude kwam hij tot het schilderen van weidse, open landschappelijke panorama's bij zomer en winter met een fijn afgestemde verzorging van compositie en uitvoering. Het impressionistische werk dat hij daarvóór maakte vernietigde de schilder. Niet het kortstondige en zintuigelijke, maar eeuwige waarden, gesymboliseerd in het karakter van het Vlaamse land, werden de essentie van zijn werk. Het maakte De Saedeleer tot ver buiten de Belgische landsgrenzen beroemd.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak