Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Peter Alma kunstwerk • aquarel • tekening • voorheen te koop Fabriek

Alma P.  | Petrus 'Peter' Alma, Fabriek, potlood en olieverf op doek 63,5 x 73,2 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1924

Peter Alma

Fabriek
potlood en olieverf op doek 63,5 x 73,2 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1924

Dit werk op papier was voorheen te koop.

Literatuur: tent.cat. Amsterdam, Stedelijk Museum, 'Overzicht-tentoonstelling schilderijen - grafiek', 1924, cat. nr. 12 (als 'Arbeid'); tent. cat. Amsterdam, Stedelijk Museum, 'Peter Alma: Overzicht-tentoonstelling van schilderijen, gouaches, houtsneden', 1967, cat.nr. 12 (met afb.).
Tentoonstelling: Amsterdam, Stedelijk Museum, 'Overzicht-tentoonstelling schilderijen - grafiek', 2-18 febr. 1924; Amsterdam, Stedelijk Museum, 'Peter Alma: Overzicht-tentoonstelling van schilderijen, gouaches, houtsneden', 24 nov. 1966-1 jan. 1967.

Peter Alma kreeg zijn opleiding aan de academie in Den Haag en woonde van 1906-‘07 tot de Eerste Wereldoorlog in Parijs. Hier had hij contact met kunstenaars van de internationale avant-garde. Alma was politiek zeer geëngageerd en werd na de Russische revolutie in 1917 communist. Zijn kunst stond in dienst van zijn politieke opvattingen: kunst moest voor de massa toegankelijk zijn. Hij schilderde sociale onderwerpen, met name haven- en fabrieksarbeiders, in een geschematiseerde stijl die mede beïnvloed is door Bart van der Leck. Om zijn werk ook voor de ‘gewone man’ beschikbaar te maken maakte Alma houtsnedes. Ook maakte hij wandschilderingen in openbare gebouwen om zijn ideaal van een voor iedereen toegankelijke kunst te realiseren. Vooral bekend zijn de twee muurschilderingen in het Amstelstation in Amsterdam.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak