Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Marie Heijermans kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Verstelwerk

Roode-Heijermans C.M. de | Catherine Mariam 'Marie' de Roode-Heijermans, Verstelwerk, olieverf op paneel 13,8 x 23,6 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 'A'dam 1910'

Marie Heijermans

Verstelwerk
olieverf op paneel 13,8 x 23,6 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 'A'dam 1910'

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: Vanaf de jaren '70 in bezit van de nicht van de schilderes, Marjolein Droomelot Heijermans (1920-1990), dochter van de toneelschrijver Herman Heijermans, Amsterdam. Daarna door vererving in bezit gekomen van de vorige eigenaar.

Marie Heijermans was een onafhankelijk denkende kunstenares, afkomstig uit een begaafd en sociaal bewogen gezin. Haar broers waren de toneelschrijver Herman Heijermans en de Amsterdamse arts Louis Heijermans. Zelf zette ze ook vaak haar werk in om socialistische idealen te bereiken. De eerste tekenlessen kreeg ze van Suze Robertson. Daarna volgden lessen aan de academie en trok ze naar Brussel om bij Ernest Blanc Garin te leren tekenen naar naaktmodel, wat in Nederland niet mogelijk was. Ze hield daar haar eerste exposities en maakte al spoedig naam met haar impressionistische portretten en genrevoorstellingen. Rond 1909 had de huisindustrie haar speciale belangstelling. Hoewel deze vorm van industrie gepaard ging met armoede en ellende leidde dit veelal tot schilderachtige interieurs die door critici werden omschreven als 'bijzonder, origineel, gevoelig en zeer eerlijk'.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak