Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Johannes Pieter van Wisselingh kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Gezicht op Rhenen

Wisselingh J.P. van | Johannes Pieter van Wisselingh, Gezicht op Rhenen, olieverf op doek 105,2 x 160,3 cm, gesigneerd linksonder en vermoedelijk te dateren ca. 1841

Johannes Pieter van Wisselingh

Gezicht op Rhenen
olieverf op doek 105,2 x 160,3 cm, gesigneerd linksonder en vermoedelijk te dateren ca. 1841

Dit schilderij was voorheen te koop.

De in 1812 geboren Johannes Pieter van Wisselingh had als schilder in de omgeving van Rhenen al een zekere reputatie opgebouwd toen hij in 1840 bij Schelfhout in de leer kwam om zich verder te bekwamen in het schilderen van landschappen. Vier jaar later verliet hij Den Haag weer om zich te vestigen in Renkum en vervolgens vertrok hij in 1848 voorgoed naar Utrecht. Het oeuvre van Van Wisselingh bestaat naast bos- en heidegezichten grotendeels uit panoramische zomerlandschappen, die hij combineerde met een voorkeur voor topografische details. Zo zijn van hem gezichten op Haarlem, Voorburg, Heelsum, Arnhem en Amersfoort bekend. Wat compositie betreft zijn ze sterk verwant aan het werk van Schelfhout. De voorstelling wordt doorgaans links en rechts afgesloten door aandachttrekkende beeldelementen. Diepte creëert hij door een hoog gezichtspunt en wisselende zones van licht en schaduw, die onderbroken worden door boomgroepen, figuren en gebouwen. In de eerste helft van de 19e eeuw bestond er een voorkeur voor dit soort panoramische landschappen; ook in het oeuvre van Schelfhout en Leickert zijn ze ruim vertegenwoordigd. In het hier afgebeelde Gezicht op Rhenen is er vermoedelijk sprake van een samenspel van fantasie en werkelijkheid. Vanaf een hoogte kijkt de toeschouwer op het stadje aan de Rijn. Boven de daken verheft zich de markante toren van de Cunerakerk, door Van Wisselingh meerdere malen verbeeld. Rechts daarvan staat de Panoramamolen.


Johannes Pieter van Wisselingh | Bij de bosbeek, olieverf op paneel, 14,5 x 23,4 cm

Johannes Pieter van Wisselingh

schilderij • te koop

Bij de bosbeek

Johannes Pieter van Wisselingh | Zomerlandschap met koeien nabij Amersfoort, olieverf op paneel, 58,3 x 72,4 cm, gesigneerd l.o.

Johannes Pieter van Wisselingh

schilderij • te koop

Zomerlandschap met koeien nabij Amersfoort


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak