Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jan van der Zee kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Dorpsstraatje in Ezinge

Zee J. van der | Jan van der Zee, Dorpsstraatje in Ezinge, olieverf op doek 60,3 x 80,1 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '35

Jan van der Zee

Dorpsstraatje in Ezinge
olieverf op doek 60,3 x 80,1 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '35

Dit schilderij was voorheen te koop.

Literatuur: Francis van Dijk e.a., 'Lokaal Palet. Groningen, stad en land gezien door zijn schilders, 1900-2000', Groningen 2000, pag. 75 (met afb. in kleur) en afb. op omslag.
Tentoonstelling: Slochteren, Fraeylemaborg, 'Lokaal Palet. Groningen, stad en land gezien door zijn schilders, 1900-2000', 1 okt.-31 dec. 2000.

Jan van der Zee behoort tot de meest getalenteerde schilders van de Groninger Ploeg. In 1923, toen hij lid werd van deze kunstenaarsvereniging, schilderde hij enige tijd geometrisch-abstracte composities. Met name door de negatieve kritiek hierop ging hij in 1926 over op het schilderen van Groninger landschappen, portretten en stillevens. Deze kan men het best omschrijven als aards: ze zijn krachtig, sterk van structuur en geschilderd in een stevige, expressionistische penseelstreek. Vaak is er een duidelijke aandacht voor de structuur in het landschap en het ritme van opeenvolgende vormen en vlakken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het werk van de schilder in de jaren vijftig steeds abstracter van aard wordt.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak