Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jacobus van Looy kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Twee appels aan tak voor de tuinmuur

Looy J. van | Jacobus van Looy, Twee appels aan tak voor de tuinmuur, olieverf op paneel 37,1 x 29,2 cm, gesigneerd linksonder met initialen

Jacobus van Looy

Twee appels aan tak voor de tuinmuur
olieverf op paneel 37,1 x 29,2 cm, gesigneerd linksonder met initialen

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: coll. de heer en mevrouw Van Gelder-Endtz, Amsterdam, schoonouders van de kunstenaar; geschenk aan hun dochter Henriëtte Johanna Catharina Verkade-van Gelder, echtgenote van Ericus G. Verkade jr., directeur van Verkade's Fabrieken en initiatiefnemer van de Verkade-albums, daarna door vererving in bezit gekomen van de vorige eigenaar (part. bezit Diepenveen).
Literatuur: Joyce van der Smit-Meijer, Chris Will (red.), 'Jacobus van Looy (1855-1930): Niets is zoo mooi als zien ...', Zwolle/Haarlem 1998, pag. 164, cat.nr. 155 (met afb.).
Tentoonstelling: Haarlem, Museum Huis van Looy (opgeheven in 1967), bruikleen 1934-1948/1949.

Jacobus van Looy, bij velen bekend als de schrijver van de trilogie 'Jaapje, Jaap en Jakob', omschreef zichzelf als ‘schilder van huis uit en schrijver door toevallige omstandigheden’. In zijn schilderijen en tekeningen onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten door een eigenzinnige manier van uitbeelden en ongewone composities. Al in 1901 werd een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk georganiseerd. Nadat hij uit de kritieken opmaakte dat men hem als schrijver meer waardeerde dan als schilder, besloot Van Looy nooit meer te exposeren of te verkopen. Dit schilderij stamt uit die tweede periode, en werd gemaakt na 1913 in de tuin van zijn huis aan de Kleine Houtweg 103 in Haarlem. Het is onderdeel van kleine reeksen in close-up geschilderde bloemen en vruchten, die de kunstenaar overal in zijn huis ophing. Voor de kunst van die tijd was de ongewone compositie, de heldere belichting en het gebruik van fel blauw en oranje zeer vooruitstrevend.


Jacobus van Looy | Kalebasperen, olieverf op paneel, 35,0 x 26,7 cm, gesigneerd l.o. met initialen

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Kalebasperen

Jacobus van Looy | Rode appels en peren, olieverf op paneel, 37,0 x 26,7 cm, gesigneerd r.o. met initialen

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Rode appels en peren

Jacobus van Looy | Tuin in Haarlem, olieverf op paneel, 26,8 x 37,0 cm, gesigneerd l.o. met initialen en te dateren 1907-1930

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Tuin in Haarlem


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak