Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jacobus van Looy kunstwerk • schilderij • te koopKalebasperen

Looy J. van | Jacobus van Looy | Schilderijen te koop aangeboden | Kalebasperen, olieverf op paneel 34,9 x 26,7 cm, gesigneerd linksonder met initialen

Jacobus van Looy

Kalebasperen
olieverf op paneel 34,9 x 26,7 cm, gesigneerd linksonder met initialen
annotatie verso: 'Jac. van Looy, Kalebasperen'

Dit ingelijste schilderij is te koop.

Prijs: 16.500

 vraag / reactieHerkomst: part. coll. Kampen.
Literatuur: Joyce van der Smit-Meijer, Chris Will (red.), 'Jacobus van Looy (1855-1930): Niets is zoo mooi als zien ...', Zwolle/Haarlem 1998, pag. 167, cat.nr. 183 (met afb.).
Tentoonstelling: 'Jacobus van Looy (1855-1930): Niets is zoo mooi als zien ...', Haarlem, Frans Halsmuseum, 19 dec. 1998-7 maart 1999/Helmond, Gemeentemuseum Helmond, 21 maart-24 mei 1999.

Jacobus van Looy, bij velen bekend als de schrijver van de trilogie 'Jaapje, Jaap en Jakob', omschreef zichzelf als ‘schilder van huis uit en schrijver door toevallige omstandigheden’. Opgegroeid als wees in Haarlem leidde zijn uitzonderlijk tekentalent ertoe dat hij een opleiding kon volgen aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij mengde zich daar in het artistieke leven en raakte bevriend met Willem Witsen, Willem Tholen, Eduard Karsen en Jan Veth. In zijn schilderijen en tekeningen onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten door een eigenzinnige manier van uitbeelden en ongewone composities. Samen met Breitner was hij in de jaren tachtig een van de eersten die het straatleven van de stad verbeeldde. Al in 1901 werd een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk georganiseerd. Nadat hij uit de kritieken opmaakte dat men hem als schrijver meer waardeerde dan als schilder besloot Van Looy – diep gekrenkt – zijn schilderijen nooit meer te exposeren of te verkopen. Hij zou voortaan alleen nog maar voor zichzelf en zijn vrouw schilderen.


Jacobus van Looy | Rode appels en peren, olieverf op paneel, 37,0 x 26,7 cm, gesigneerd r.o. met initialen

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Rode appels en peren


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak