Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jacobus van Looy kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Clematis

Looy J. van | Jacobus van Looy, Clematis, olieverf op paneel 50,2 x 24,8 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen

Jacobus van Looy

Clematis
olieverf op paneel 50,2 x 24,8 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: coll. de heer en mevrouw Van Gelder-Endtz, Amsterdam, schoonouders van de kunstenaar; geschenk aan hun dochter Henriëtte Johanna Catharina Verkade-van Gelder, echtgenote van Ericus G. Verkade jr., directeur van Verkade's Fabrieken en initiatiefnemer van de Verkade-albums, daarna door vererving in bezit gekomen van de vorige eigenaar (part. bezit Diepenveen).
Literatuur: Joyce van der Smit-Meijer, Chris Will, (red.), 'Jacobus van Looy (1855-1930): Niets is zoo mooi als zien ...', Zwolle/Haarlem 1998, pag. 163, cat.nr. 147 (met afb.); tent.cat. Laren, Singer Laren, ‘Liefde voor Kleur. Gestel, Sluijters, De Smet en anderen’, 2023, afb. pag. 12.
Tentoonstelling: Haarlem, Museum Huis van Looy (opgeheven in 1967), bruikleen 1934-1948/1949; Laren, Singer Laren, ‘Liefde voor Kleur. Gestel, Sluijters, De Smet en anderen’, 16 mei-3 sept. 2023.

Jacobus van Looy, bij velen bekend als de schrijver van de trilogie 'Jaapje, Jaap en Jakob', omschreef zichzelf als ‘schilder van huis uit en schrijver door toevallige omstandigheden’. Opgegroeid als wees in Haarlem leidde zijn uitzonderlijk tekentalent ertoe dat hij een opleiding kon volgen aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hij mengde zich daar in het artistieke leven en raakte bevriend met Willem Witsen, Willem Tholen, Eduard Karsen en Jan Veth. In zijn schilderijen en tekeningen onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten door een eigenzinnige manier van uitbeelden en ongewone composities. Samen met Breitner was hij in de jaren tachtig een van de eersten die het straatleven van de stad verbeeldden. Al in 1901 werd een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk georganiseerd. Nadat hij uit de kritieken opmaakte dat men hem als schrijver meer waardeerde dan als schilder besloot Van Looy – diep gekrenkt – zijn schilderijen nooit meer te exposeren of te verkopen. Hij zou voortaan alleen nog maar voor zichzelf en zijn vrouw schilderen.


Jacobus van Looy | Kalebasperen, olieverf op paneel, 35,0 x 26,7 cm, gesigneerd l.o. met initialen

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Kalebasperen

Jacobus van Looy | Rode appels en peren, olieverf op paneel, 37,0 x 26,7 cm, gesigneerd r.o. met initialen

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Rode appels en peren

Jacobus van Looy | Tuin in Haarlem, olieverf op paneel, 26,8 x 37,0 cm, gesigneerd l.o. met initialen en te dateren 1907-1930

Jacobus van Looy

schilderij • te koop

Tuin in Haarlem


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak