Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Gerrit Willem van Blaaderen kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Huis in Italië

Blaaderen G.W. van | Gerrit Willem van Blaaderen, Huis in Italië, olieverf op doek 80,4 x 64,2 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1924

Gerrit Willem van Blaaderen

Huis in Italië
olieverf op doek 80,4 x 64,2 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1924

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: coll. Piet Boendermaker, Bergen, inv.nr. 2006; mevrouw M.J.E. Boendermaker-Schoenmaker, Bergen, 1947; Amsterdam, Stedelijk Museum, bruikleen mevrouw M.J.E. Boendermaker-Schoenmaker, aug. 1947; veiling Paul Brandt, Amsterdam, 'Collection d'art contemporain neerlandais de feu un amateur bienconnu', 4 nov. 1958, cat.nr. 420.
Literatuur: Piet Spijk, 'De Bergense School en Piet Boendermaker', Zwolle 1997, pag. 214, cat.nr. 2232 of 2006.

Gerrit Willem van Blaaderen was een van de belangrijkste schilders van de Bergense School. Hij schilderde Hollandse riviergezichten, bloemen, landschappen en enkele stads- en havengezichten. Tijdens herhaalde reizen naar Frankrijk, Italië, Duitsland en Engeland kwamen ook daar landschappen en stadsgezichten tot stand. Zijn grote voorbeeld was Paul Cézanne, en op zijn aanraden verwierf zijn schoonvader Cornelis Hoogendijk een grote collectie Cézannes die hij later schonk aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het werk van deze schilder beïnvloedt zijn beeldtaal vanaf 1918, toen Van Blaaderen zich in Bergen vestigde, vermoedelijk op aanraden van zijn vriend Leo Gestel. Voortaan bouwde hij zijn landschappen en dorpsgezichten op uit grote, rustige kleurvlakken, prachtig van koloriet en knap van compositie. Van Blaaderen was samen met onder anderen Gestel een van de oprichters van de Hollandsche kunstenaarskring.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak