Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Constant kunstwerk • aquarel • tekening • voorheen te koop De les

Constant (Constant Anton Nieuwenhuijs)   | Constant (Constant Anton Nieuwenhuijs), De les, krijt, aquarel en gouache op papier 43,8 x 49,5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '78

Constant

De les
krijt, aquarel en gouache op papier 43,8 x 49,5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '78

Dit werk op papier was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Amsterdam.
Literatuur: J.L. Locher, 'Constant. Aquarellen-Watercolours 1975-1995', Den Haag 1996, pag. 33, pag. 32, afb. 9 (in kleur).

De aquarel De les speelt zich af in een ruimte die door vlakken beweeglijk en open is, en daardoor in verband gebracht kan worden met Constants befaamde New Babylon. In dit omvangrijke project, waar hij bijna 20 jaar aan werkte, verbeeldde Constant zijn ideeën over een nieuwe wereld. Aan de hand van maquettes, constructies, geografische kaarten, schilderijen, tekeningen, aquarellen, grafiek, films, teksten, lezingen en tijdelijke ‘omgevingen’ liet hij zien hoe de nieuwe wereld eruit zou zien. De les ontstond enkele jaren nadat dit project was afgesloten, als herinnering of een late doorwerking van het concept. Het schoolbord was volgens Constant een verwijzing naar de schoolborden die de kunstenaar Joseph Beuys in de jaren 70 volschreef tijdens zijn lezingen over politiek, kunst en democratie. Op deze schoolborden, die uiteraard bewaard bleven, nodigde Beuys zijn toehoorders uit om hun begrippenkaders te verruimen en zo een maatschappij te creëren die rustte op 3 pijlers: culturele vrijheid, democratie en socialisme.


Constant | Varkentje, krijt en aquarel op papier, 21,1 x 29,6 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd 30-9-77

Constant

aquarel • tekening • te koop

Varkentje, 1977


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak