Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Wim Oepts kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Les Mûriers, Saint Tropez

Oepts W.A.  | Willem Anthonie 'Wim' Oepts, Les Mûriers, Saint Tropez, olieverf op board 34,6 x 42,5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '46

Wim Oepts

Les Mûriers, Saint Tropez
olieverf op board 34,6 x 42,5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd '46
annotatie op spieraam: 'W.A. Oepts. 'Les Muriers', St-Tropez' en 'Paysage à St-Tropez'

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: coll. J.S. de Smet.
Literatuur: Marie Louise van Aubel e.a., 'Willem Anthonie Oepts (1904-1988)', Zwolle 2011, pag. 164, cat.nr. SK.098 (met afb. in kleur).
Tentoonstelling: Rotterdam, Kunsthal, 'Wim Oepts, schilder en graficus', 15 jan.-3 april 2011; Amstelveen, Museum Jan van der Togt, 'Privé-collectie De Smet', 20 juni-29 juli 2012.

Wim Oepts verdiende zijn eerste sporen in de Nederlandse kunstwereld met sociaal-realistische schilderijen. In 1938 trok hij naar Parijs, waar hij schilderlessen volgde van Emile-Othon Friesz en kennis maakte met het werk van Pierre Bonnard en André Derain. Hij komt daar tot de conclusie dat kleur voor hem het meest wezenlijke aspect is van het schilderen. Dit leidt tot bezoeken aan Zuid-Frankrijk. De dorpjes en mediterrane landschappen die hij er schilderde vallen op door een kleurrijk palet. Na 1945 werkte Oepts veelvuldig met violetten, fel geel en kobaltblauw, zoekend naar een compromis tussen figuratie en abstractie. Aan het begin van de jaren zeventig bereikt zijn schilderkunst een hoogtepunt. Hij weet dan het juiste evenwicht te bereiken tussen monumentaliteit en detail.


Wim Oepts | Stilleven met lampetkan, olieverf op doek, 50,8 x 61,7 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd '32

Wim Oepts

schilderij • te koop

Stilleven met lampetkan, 1932


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak