Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Willem Bodeman kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Ontmoeting op het ijs bij zonsondergang

Willem Bodeman

Ontmoeting op het ijs bij zonsondergang
olieverf op doek 84,6 x 106,3 cm, gesigneerd rechtsonder 'Bodeman' (landschap) en 'EV' op de ton en te dateren ca. 1846

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: veiling Lempertz, Keulen, Duitsland, 28 okt. 1924, lotnr. 6; Galerie Abels, Keulen, Duitsland, 1960; part. bezit Duitsland.

De figuren in dit schilderij zijn geschilderd door Eugène Joseph Verboeckhoven. Toen Barend Cornelis Koekkoek in 1841 met zijn tekenacademie begon, was Willem Bodeman een van de eersten die zich aanmeldde. Meester en leerling, die slechts drie jaar in leeftijd verschilden, kenden elkaar toen al langer. Bodeman had al vanaf 1826 in Amsterdam raadgevingen van Koekkoek gekregen, een begeleiding die zich rond 1833 zou voortzetten in Hilversum. Tot de jaren 30 moeten zij ook gezamenlijk studiereizen hebben gemaakt in Duitsland en België langs de Rijn, Ahr en Maas. Bodeman moet een nauwe band met Koekkoek gevoeld hebben en tot 1939 lijkt hij hem steeds weer in Kleef te hebben opgezocht. Daar werden ze samen geschilderd door Tavenraat. In de landschappen en bosgezichten die Bodeman schilderde is in motiefkeuze, compositie en onderwerp invloed van zijn vriend en leermeester terug te vinden, al kiest hij doorgaans voor grotere afmetingen. In 1840 vertrekt hij naar Brussel en werkt daar zo nu en dan samen met de befaamde dierschilder Eugène Joseph Verboeckhoven. Een dergelijke samenwerking was niet ongewoon in die tijd. Behalve door B.C. Koekkoek en Klombeck werd ‘meester Verboeckhoven’, zoals hij in Nederland vaak werd genoemd, door verscheidene Nederlandse landschapschilders gevraagd om hun werk met figuren of dieren te stofferen.


Willem Bodeman | Winterlandschap met schaatsers en houtsprokkelaars, olieverf op doek, 43,0 x 54,0 cm, gesigneerd m.o. en r.o. (vaag) en gedateerd '38 en 1838

Willem Bodeman

schilderij • te koop

Winterlandschap met schaatsers en houtsprokkelaars, 1838


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak