Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Paulus Constantijn la Fargue kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Gezicht op de Haagse Groenmarkt

Paulus Constantijn la Fargue

Gezicht op de Haagse Groenmarkt
olieverf op paneel 22,7 x 34,5 cm, gesigneerd rechtsonder en te dateren ca. 1770

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: coll. Jan Jansz. Gildemeester, Den Haag; veiling collectie Gildemeester, Amsterdam, 11-13 juni 1800; coll. mrs M. Hasselbalk, Malmö, 1960; coll. Saam en Lily Nijstad, Den Haag (Unicorno collectie); Prinses Kossatkine-Rostovsky, Rusland (verso lakzegels). Sotheby's, Londen, 2011; part. bezit.
Literatuur: C. Dumas, 'Haagse Stadgezichten 1550-1800. Topografische Schilderijen van het Haags Historisch Museum', Zwolle 1991, pag. 469, afb. 5.

De Haagse schilder Paulus Constantijn la Fargue werd geboren in een kunstzinnige familie. Zijn drie broers en twee zusters kozen voor een artistieke loopbaan. Het is niet bekend bij wie Paulus Constantijn in de leer is geweest. Vermoedelijk was hij grotendeels autodidact en oefende hij zich door het werk van oudere meesters te bestuderen. Dit was niet ongebruikelijk in die tijd. Zoals de meeste topografische kunstenaars begon la Fargue als behangselschilder. Via de Haagse kunsthandelaar Gerard Hoet kreeg hij na 1757 voldoende opdrachten om lange tijd ook zijn broer Karel van werk te voorzien. Paulus Constantijn heeft zowel geschilderd, getekend als geëtst. Vooral beroemd werd hij met zijn topografische stadsportretten van Den Haag, Rotterdam en ook Amsterdam. Daarmee zette hij een traditie voort die in de 17e eeuw begon met Jan van der Heyden.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak