Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Johannes Warnardus Bilders kunstwerk • schilderij • voorheen te koop In de Ooij bij Nijmegen

Bilders J.W.  | Johannes Warnardus Bilders, In de Ooij bij Nijmegen, olieverf op doek 91,0 x 151,0 cm, gesigneerd linksonder

Johannes Warnardus Bilders

In de Ooij bij Nijmegen
olieverf op doek 91,0 x 151,0 cm, gesigneerd linksonder

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: Coll. Mr. G. van Tienhoven. .
Literatuur: A.C. Loffelt, ‘Johannes Warnardus Bilders’, Het Schildersboek, Amsterdam 1900, afb. pag. 83; tent.cat. Museum het Valkhof, 'Heerlijke natuurtooneelen. Romantische landschapschilders in Beek en Ubbergen', Nijmegen 2000, afb. in kleur pag. 29; W. Laanstra, J. Woldring, 'Hollandse Romantiek. Schilders van het dagelijkse leven in de 19e eeuw', Alkmaar 2001, afb. in kleur pag. 14.
Tentoonstelling: Nijmegen, Museum Het Valkhof, 'Heerlijke natuurtooneelen. Romantische landschapschilders in Beek en Ubbergen', 9 dec. 2000-18 feb. 2001.

Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte J.W. Bilders in het Gelderse Oosterbeek. De oude eiken- en beukenbossen en heidevelden rond dit Veluwse dorp waren voor hem een voortdurende bron van inspiratie. Rond 1860 ontdekte hij als een van de eerste schilders in Holland de Franse School van Barbizon. Onder invloed daarvan werkte hij meestal buiten, direct naar de natuur, en bracht hij zijn verf op in een losse, gedurfde toets. Om deze reden wordt hij wel een van de voorlopers van de Haagse School genoemd. Hij gaf onder anderen les aan zijn zoon Gerard Bilders en aan H.W. Mesdag.


Johannes Warnardus Bilders | Heidelandschap met boerenhuisje, olieverf op board op paneel, 31,9 x 44,6 cm, gesigneerd r.o. met initialen

Johannes Warnardus Bilders

schilderij • te koop

Heidelandschap met boerenhuisje


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak