Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jan Schoonhoven kunstwerk • grafiek • voorheen te koop XXV, 1988

Schoonhoven J.J.  | Johannes Jacobus 'Jan' Schoonhoven, XXV, 1988, litho op papier 49,7 x 59,7 cm, gesigneerd rechtsonder (in potlood) en gedateerd 1988 (in potlood)

Jan Schoonhoven

XXV, 1988
litho op papier 49,7 x 59,7 cm, gesigneerd rechtsonder (in potlood) en gedateerd 1988 (in potlood)
annotatie: linksonder 'OM 19/55' en middenonder 'XXV' (allebei in potlood)

Literatuur: Camillo Rigo, Bas Meijer, 'Jan Schoonhoven: Edities', Schiedam 2018, pag. 156, afb. pag. 157 (van een andere exemplaar).

Jan Schoonhoven, die vooral bekend is geworden met zijn monochrome (witte) wandreliëfs, formuleerde begin jaren zestig de uitgangspunten van zijn kunst. Kunst mocht geen persoonlijke gevoelens vertolken. Kunst moest onpersoonlijk en objectief zijn. Dit realiseerde hij door elementaire vormen op te stapelen of door een ritmische herhaling van lijnen. Hij stond daarmee aan de basis van de Nul-groep, de Nederlandse versie van de internationale Zero-groep. In de jaren '40 vormden abstract-figuratieve impressies van steden en huizen in een vlak patroon van herhaalde horizontalen en verticalen een aankondiging van zijn latere reliëfs. Ook de tekeningen van Schoonhoven, meestal in Oost-Indische inkt, vertonen een stramien waarbinnen elke lijn weer anders getekend is.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak