Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jacoba van Heemskerck van Beest kunstwerk • aquarel • tekening • voorheen te koop Compositie XXV no. 14

Heemskerck van Beest J.B. van | 'Jacoba' Berendina van Heemskerck van Beest, Compositie XXV no. 14, ingekleurde houtsnede op papier 24,8 x 16,2 cm, gesigneerd linksonder in potlood en te dateren ca. 1921

Jacoba van Heemskerck van Beest

Compositie XXV no. 14
ingekleurde houtsnede op papier 24,8 x 16,2 cm, gesigneerd linksonder in potlood en te dateren ca. 1921
annotatie linksonder in potlood: 'XXV' en 'no. 14'

Dit werk op papier was voorheen te koop.

Literatuur: vgl.: A.H. Huussen jr., J.F.A. van Paaschen-Louwerse, 'Jacoba van Heemskerck van Beest 1876-1923. Schilderes uit roeping', Zwolle 2005, pag. 271, cat.nr. 345; Francisca van Vloten, 'Nieuw licht! Jan Toorop en de Domburgsch Tentoonstellingen 1911-1921', Deventer 2011, afb. in kleur pag. 167.

Het werk van Jacoba van Heemskerck toont grote verwantschap met het Duitse expressionisme en met de abstracte kunst van Kandinsky. Met name vanaf 1913, toen zij regelmatig in Berlijn in de avant-gardistische kringen rond Herwarth Walden en zijn galerie 'Der Sturm' verkeerde. Daar wordt zij naast Kandinsky, Marc en Klee gezien als een van de grootste moderne kunstenaars. Onder hun invloed ontwikkelt zij een eigenzinnige vorm van expressionisme, waarin ook haar antroposofische levensbeschouwing een rol speelt. Haar schilderijen en houtsneden zijn de reflectie van een innerlijke (spirituele) ervaring. Een boom wordt dus geschilderd niet zoals ze hem ziet, maar zoals haar geest hem ervaart. Deze breuk met de werkelijkheid onderstreept zij door haar werken een nummer te geven in plaats van een titel.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak