Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Hermanus Willem Koekkoek kunstwerk • schilderij • te koop Pruisische cavaleristen te paard

Hermanus Willem Koekkoek

Pruisische cavaleristen te paard
olieverf op doek 40,3 x 60,4 cm, gesigneerd rechtsonder en te dateren 1890

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 5.500

Tentoonstelling: Kleef, Duitsland, Museum B.C. Koekkoek-Haus, 'Herman Willem Koekkoek (1869-1929). Schilder en illustrator van oorlog en vrede', 10 maart-30 juni 2019.

Hermanus Willem Koekkoek schilderde zijn Cavaleristen te paard in 1890. Koekkoek, opgeleid in de romantische traditie, maakt er een zaak van om zijn militairen zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. Hun onderdeel en rang zijn herkenbaar aan kleuren, uniform en hoofddeksels. Het is bekend dat de schilder voorafgaand aan zijn schilderijen altijd gedegen onderzoek deed naar militaire kledij en wapens, en zo kan vastgesteld worden dat het hier gaat om Pruisische cavaleristen die op patrouille zijn. Koekkoek, die vanaf 1887 vier jaar in Londen woonde en er na 1901 weer naartoe terugkeerde, was daar beroemd geworden met voorstellingen van de Boerenoorlog en de Frans-Duitse oorlog (1870-1871). En hoewel de militairen veelal met serieuze zaken bezig zijn hebben de voorstellingen soms een humoristische ondertoon.


Hermanus Willem Koekkoek | Ruiterportret van een Franse infanterie-officier, olieverf op doek, 45,5 x 30,6 cm, gesigneerd l.o. en gedateerd 1888

Hermanus Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Ruiterportret van een Franse infanterie-officier


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak