Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Gerard Bilders kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Herders met vee bij een bosbeek

Gerard Bilders

Herders met vee bij een bosbeek
olieverf op doek 31,0 x 41,2 cm, gesigneerd linksonder en te dateren begin jaren 1860

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Zwitserland.
Literatuur: tent. cat. Amersfoort, Museum Flehite, ‘Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School’, 2022, afb. in kleur pag. 14.
Tentoonstelling: Museum B.C. Koekkoek-Haus, Kleef (Duitsland), 'Bilders in Kleef', 19 febr.-25 juni 2017; Amersfoort, Museum Flehite, 'Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School', 8 okt. 2022-29 jan. 2023.

De jonge Gerard Bilders kreeg zijn eerste schilderlessen van zijn vader, de schilder Johannes Warnardus Bilders. Op zijn zeventiende ontmoette hij de vermogende letterkundige Johannes Kneppelhout, die een aantal jaren zijn beschermheer werd en hem voor zijn opleiding naar Den Haag zond. Bilders schilderde onder andere in Oosterbeek, het dorp van zijn jeugd, dat een ontmoetingsplaats voor landschapschilders was. Tijdens een opleidingsjaar in Brussel raakte onder de indruk van het werk van de Barbizonschilders, dat daar regelmatig op tentoonstellingen te zien was. Bilders’ landschappen worden beschouwd als een belangrijke schakel tussen de romantiek en de meer natuurgetrouwe schilderkunst van de Haagse School.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak