Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Geer van Velde kunstwerk • schilderij • voorheen te koop A la plage

Velde G. van | Gerardus 'Geer' van Velde, A la plage, olieverf op doek 81,5 x 99,9 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen en te dateren ca. 1938

Geer van Velde

A la plage
olieverf op doek 81,5 x 99,9 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen en te dateren ca. 1938
annotatie op resten van etiket op spieraam: 'A la plage'.

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: coll. P.A. Regnault, Amsterdam.
Literatuur: Martine van Rijn, 'Uit een nalatenschap van P.A. Regnault', Amsterdam 1999, pag. 54, cat.nr. 88 (met afb. in kleur).
Tentoonstelling: Batavia, Nederlands-Indië, Bataviasche Kunstkring, 'Collectie Regnault', 1939; Amsterdam, Stedelijk Museum, in bruikleen van P.A. Regnault; Haarlem, Frans Halsmuseum, in bruikleen van P.A. Regnault; Amsterdam, Auke van der Werff, 'Uit een nalatenschap van P.A. Regnault', 27 nov.-18 dec. 1999.

Geer van Velde behoort tot de toonaangevende schilders van de naoorlogse École de Paris. Van origine huisschilder, voegde hij zich in 1925 bij zijn broer Bram in Parijs om zich daar verder te ontwikkelen. Aanvankelijk was zijn werk figuratief-expressionistisch. Met name na een verhuizing in 1938 naar Zuid-Frankrijk vond hij onder invloed van het mediterrane licht zijn eigen stijl; de werkelijkheid teruggebracht tot verticale, horizontale en diagonale lijnen en vlakken ingevuld met kleur. De weergave van een ijl, gefilterd licht speelt daarin een grote rol. Tot 1940 zijn nog figuren en voorwerpen in zijn werk te herkennen.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak