Zoek op kunstenaar
Sluit

Nederland als toevluchtsoord

De eerste wereldoorlog (1914-1918) bracht met zich mee dat veel Belgen, onder meer schilders, naar het neutrale Nederland vluchtten. De oorlog had niet alleen gevolgen voor politieke en economische zaken, maar drukte ook een stempel op het artistieke klimaat. Voor veel kunstenaars verdween het schilderen naar de achtergrond.

In Latum werd het schilderen in de buitenlucht zelfs door de bezetter verboden. Deze plaats was voor een groep schilders hun vaste stek geweest waar ze succesvol waren en positieve kritieken ontvingen. Bij het uitbreken van de oorlog ontvluchtte een aantal van de schilders direct hun geliefde Latum. Ze vonden onderdak en inspiratie in de Nederlandse plaats Domburg, waar ook andere buitenlandse schilders bijeen kwamen die zich in hun eigen land niet meer veilig voelden. De badplaats ontwikkelde zich, met Jan Toorop als spil, tot een bruisend schildersdorp waar het luminisme en neo-impressionisme tot bloei kwamen. Een van de schilders die in Domburg de oorlogsjaren doorbracht was de Belg Jean Gouweloos, die overigens bleef schilderen in een impressionistische stijl.

De gevluchte schilder Gustave de Smet vond steun bij schilder Leo Gestel in Amsterdam. Vanuit zijn netwerk kreeg De Smet daar de kans om zijn werk tentoon te stellen in januari 1915. In Nederland vond hij inspiratie bij de schilders Jan Sluijters, Kees van Dongen en Leo Gestel. Toen De Smet in 1916 naar Blaricum verhuisde is hij gaan schilderen in een expressionistische stijl. Ook de Vlaming Walter Vaes kwam naar Nederland, hij vestigde zich in Veere. Vaes schilderde voornamelijk (bloem)stillevens. Nieuw voor die tijd was zijn onbevooroordeelde studie van de natuur en zijn impressionistische toets. De oorlogsjaren, ook al was het in Nederland, moeten niet gemakkelijk zijn geweest voor de kunstenaars. Van de schilder Emmanuel Viérin is bekend dat hij zich zorgen maakte over zijn zonen aan het front en dat zijn atelier in Kortrijk werd geplunderd door de bezetter.

Simonis & Buunk heeft een aantal bijzondere werken in de collectie die zijn vervaardigd door schilders die hun toevlucht zochten in Nederland en hier hun artistieke bezigheden konden voortzetten.

Léon de Smet | Landschap bij zonsondergang, olieverf op doek, 48,5 x 60,7 cm, gesigneerd l.o.

Léon de Smet

schilderij • te koop

Landschap bij zonsondergang

Walter Vaes | Anemonen, olieverf op doek, 35,2 x 37,8 cm, gesigneerd r.o.

Walter Vaes

schilderij • te koop

Anemonen

Walter Vaes | Bloemstilleven, olieverf op doek, 67,9 x 54,5 cm, gesigneerd r.o.

Walter Vaes

schilderij • te koop

Bloemstilleven