Zoek op kunstenaar
Sluit

Tulpenmanie

In de lentemaanden begint de zon door te breken en komen alle bollen weer tot bloei. Eén van de grootste toeristische trekpleisters in het voorjaar is De Keukenhof. Dit jaarlijks terugkerende kleurenspektakel is één van de grootste bloementuinen ter de wereld. De meest geliefde bloem voor toeristen is de tulp.

In de 17e eeuw ontstond er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een heuse tulpenmanie. Deze bloem werd gewild als handelswaar en steeg in ongekende waarde rond 1637. Tulpen werden bij schilders ook zeer populair. Vele meesters hebben zich door de kleurrijke bollenvelden laten inspireren en het typische Hollandse landschap op doek vereeuwigd. Opvallend is dat aanvankelijk voornamelijk buitenlandse schilders, onder wie de Amerikaanse George Hitchcock en de Franse Claude Monet, enthousiast waren over de bonte velden. Later volgden de Hollandse schilders. Tulpen op schilderijen vergaan nooit en als beschouwer kan je er altijd van blijven genieten.

Simonis & Buunk heeft een aantal mooie tulpenvelden in de collectie, onder andere van A.L. Koster. Zijn bloeiende bollenvelden doen niet onder voor die van Monet of Hitchcock. Koster groeide op in de bollenstreek en ging vaak op pad om het kleurrijke landschap te schilderen. Vandaag de dag wordt hij gezien als een van de meest begaafde vertegenwoordigers van dit genre. Hij zocht doorgaans velden op met in kleur sterk variërende tulpen en hyacinten die gelegen waren bij boerenwoningen. Niet zelden zijn er dan ook arbeiders op zijn voorstellingen zichtbaar.

Anton Koster | Arbeider aan het werk in tulpenveld, Overveen, olieverf op doek, 52,4 x 75,6 cm, gesigneerd l.o.

Anton Koster

schilderij • te koop

Arbeider aan het werk in tulpenveld, Overveen