Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Willem van Leusden kunstwerk • aquarel • tekening • voorheen te koop Danseres

Leusden W. van | Willem van Leusden, Danseres, zwart krijt op papier 78,0 x 28,5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1922, doch vermoed. gemaakt 1926/1927

Willem van Leusden

Danseres
zwart krijt op papier 78,0 x 28,5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1922, doch vermoed. gemaakt 1926/1927

Dit werk op papier was voorheen te koop.

Herkomst: galerie Collection d'Art, Amsterdam.
Literatuur: Dick Adelaar, Jos van Asperen, Michiel Roding, 'Willem van Leusden. Essays over een verhard romanticus', Utrecht 1990, pag. 102, afb. 129.

De faam van Willem van Leusden op het terrein van het internationale constructivisme is vooral te danken aan een aantal tekeningen die hij in de jaren '20 maakte, en die zowel de aandacht trokken op exposities in Parijs en Londen als hun weg vonden naar bekende musea. In deze tekening uit 1922 bracht Van Leusden de figuur van een danseres terug tot elementaire, geometrische basisvormen. Het hier getoonde werk doet denken aan de composities van de Russische constructivist El Lissitzky en het is bekend dat beide kunstenaars elkaar kenden. Van een imitatie is echter geen sprake. Van Leusden wist tot een zelfstandige abstracte beeldtaal te komen, die momenteel internationaal zeer gewaardeerd wordt. In 1930 kwam er een einde aan zijn geometrische experimenten en maakte hij alleen nog maar figuratieve, surrealistische etsen en schilderijen. Musea: o.a. The Museum of Modern Art, New York en Centraal Museum, Utrecht.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak