Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Menso Kamerlingh Onnes kunstwerk • aquarel • tekening • voorheen te koop Kristallen schaal met eieren

Kamerlingh Onnes M.  | Menso Kamerlingh Onnes, Kristallen schaal met eieren, aquarel op papier 29,8 x 39,1 cm, gesigneerd rechtsboven en gedateerd '93

Menso Kamerlingh Onnes

Kristallen schaal met eieren
aquarel op papier 29,8 x 39,1 cm, gesigneerd rechtsboven en gedateerd '93

Dit werk op papier was voorheen te koop.

Herkomst: coll. Chris Lanooy, daarna door vererving in bezit gekomen van A. Chambaret-van der Stap (1925-2014), levenspartner van Ruud Lanooy, zoon van de schilder.
Literatuur: tent.cat. Rotterdam, Rotterdamsche Kunstkring, 'Tentoonstelling van werken van M. Kamerlingh Onnes', 1917, pag. 6, Q.
Tentoonstelling: Rotterdam, Rotterdamsche Kunstkring,' Tentoonstelling van werken van M. Kamerlingh Onnes', 23 sept.-4 okt. 1917.

De Leidse schilder Menso Kamerlingh Onnes werd als schilder aanvankelijk beïnvloed door de Haagse School. Vanaf de jaren negentig werd zijn stijl echter vrijer en losser. Met name zijn bloemstillevens, door tijdgenoten ook wel 'bloemverbeeldingen' genoemd, zette hij soms op in uiterst gedurfde kleurstellingen en in een verbazend losse schildertrant. Van reizen naar Marokko en Algerije bracht hij een aantal studies van Oosterse stadsgezichten en landschappen mee, die een wat vreemd element vormen in zijn voornamelijk uit stillevens en figuurstukken bestaande oeuvre. Tot 1900 zond Kamerlingh Onnes regelmatig werk in op tentoonstellingen van Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. Daarna wijdde hij zich steeds meer aan kunstnijverheid. Bij zijn dood in 1925 was zijn betrekkelijk kleine oeuvre voornamelijk in familiebezit. Musea: Stedelijk Museum de Lakenhal, Leiden.


Menso Kamerlingh Onnes | Kinderportretje, aquarel op papier, 31,5 x 22,5 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd 1889

Menso Kamerlingh Onnes

aquarel • tekening • te koop

Kinderportretje, 1889


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak