Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Kees van Dongen kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Bouquet de roses

Dongen C.T.M. van | Cornelis Theodorus Maria 'Kees' van Dongen, Bouquet de roses, olieverf op doek 54,8 x 32,8 cm, gesigneerd linksonder en op spieraam

Kees van Dongen

Bouquet de roses
olieverf op doek 54,8 x 32,8 cm, gesigneerd linksonder en op spieraam
annotatie op spieraam: 'No. 5 Bouquet de roses'

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: veiling Sotheby's, Londen, 21 april 1971, lotnr. 88, alwaar verworven door de vorige eigenaar (part. bezit Groot-Brittannië).

De beroemde fauvist Kees van Dongen, Nederlander van geboorte, is vooral bekend om zijn portretten en figuurstukken, maar schilderde ook stadsgezichten, stillevens en Hollandse landschappen. In zijn beginjaren op de Rotterdamse academie ontstonden impressionistische werken in gedekte kleuren, onder invloed van het Haagse en Amsterdamse impressionisme dat in ons land aan het eind van de 19e eeuw nog sterk het kunstklimaat bepaalde. Pas na zijn eerste bezoek aan Parijs in 1897 werden de vormen vrijer en kwam er meer licht en kleur in zijn schilderijen. Deelname aan de Salon d’Automne in 1905 markeert Van Dongens overgang naar het fauvisme. Hij vestigt zijn reputatie als ‘peintre de la femme’ en wordt portrettist van de Parijse beau monde, maar schildert ook prostituees en courtisanes. In 1929 werd hij Frans staatsburger. Alle grote nationale en internationale musea bezitten werk van hem.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak