Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jan Kagie kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Boerderij met bloeiende kastanjebomen

Kagie J.L.  | Johannes Leonardus 'Jan' Kagie, Boerderij met bloeiende kastanjebomen, olieverf op doek 59,9 x 80,2 cm, gesigneerd rechtsonder en op spieraam en te dateren ca. 1956-1957

Jan Kagie

Boerderij met bloeiende kastanjebomen
olieverf op doek 59,9 x 80,2 cm, gesigneerd rechtsonder en op spieraam en te dateren ca. 1956-1957

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: Dienst voor 's Rijks Verspreide Kunstvoorwerpen, Den Haag (nu: Instituut Collectie Nederland, Amsterdam), inv.nr. SZ 8618, inv./cat.nr. 3456 (als 'Schilderij II'), 1956/57.

Jan Kagie was grotendeels autodidact. Hij kreeg enige schilderlessen van zijn vader, Jan Kagie sr., die hem ook de liefde voor het vak bijbracht. Samen trokken zij de polders en duinen rond Den Haag in en werkten er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Van belang voor zijn verdere artistieke ontwikkeling waren de twaalf jaar die hij woonde en werkte in het Drentse Rolde (1937-1949), waar hij in aanraking kwam met de kunstenaars Gerrit Benner, Hendrik Werkman en de leden van de Groninger Ploeg. De landschappen van de schilder uit de jaren zestig zijn onmiskenbaar verwant aan het werk van Benner. Jan Kagie ging in zijn doeken uit van de werkelijkheid, die hij op een geheel eigen wijze vervormde en abstraheerde. In zijn geometrisch-abstracte stillevens zette hij eenvoudige voorwerpen tegen een achtergrond van abstracte kleurvlakken.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak