Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jan Heyse kunstwerk • schilderij • voorheen te koop Arnemuidsche moeder met kind

Heyse J.  | Jan Heyse, Arnemuidsche moeder met kind, olieverf op paneel 32,8 x 22,9 cm, gesigneerd linksboven en gedateerd '09

Jan Heyse

Arnemuidsche moeder met kind
olieverf op paneel 32,8 x 22,9 cm, gesigneerd linksboven en gedateerd '09

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Zwitserland.
Literatuur: vgl.: Francisca van Vloten, 'In schoonheid verstild. De kunstenaar Jan Heyse 1882-1954', Middelburg 1996, afb. pag. 13.

De uiterst verfijnde figuren, landschappen en dorpsgezichten van de Zeeuwse kunstenaar Jan Heyse ademen een pure schoonheid waardoor ze een haast mystieke uitstraling hebben. De kunstenaar werd geboren in Zierikzee en trok voor zijn opleiding naar de Rijksacademie in Amsterdam. Daarna keerde hij terug naar Zeeland en woonde voornamelijk in Veere. Hoewel tijdgenoten Heyse omschreven als een teruggetrokken en gevoelig mens nam hij van meet af aan deel aan de avant-gardistische ‘Tentoonstelling van Schilderijen in Domburg’. Doch te midden van het werk van zijn experimenterende tijdgenoten lijken zijn schilderijen, tekeningen en houtsneden een zoektocht te zijn naar zuiverheid en eenvoud. Vooral door de manier waarop Jan Heyse het Zeeuwse alledaagse leven een religieuze inhoud weet te geven lijkt zijn werk aan te sluiten bij de stroming van het Symbolisme.


Jan Heyse | Naakt met een tulp, olieverf op doek op board, 54,6 x 40,3 cm, gesigneerd l.b. en gedateerd 1951

Jan Heyse

schilderij • te koop

Naakt met een tulp, 1951


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak