Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Hendrik Werkman kunstwerk • grafiek • voorheen te koop Bioscoop

Werkman H.N.  | Hendrik Nicolaas Werkman, Bioscoop, sjabloon op papier 36,3 x 20,2 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen en gedateerd '43

Hendrik Werkman

Bioscoop
sjabloon op papier 36,3 x 20,2 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen en gedateerd '43

Literatuur: J. Martinet (red.), 'Hot Printing. Catalogus van druksels en voorlopige catalogi van gebruiksdrukwerk, litho's, etsen, houtsneden, tiksels en schilderijen van Hendrik Nicolaas Werkman', Stichting H.N. Werkman/Stedelijk Museum, Amsterdam 1963, pag. 91, cat.nr. 43-84 (met afb. van een ander exemplaar); Dieuwertje Dekkers, 'Blauwe vogels, hartvormen en een harpspelende vrouw. De premieuitgave van de boekenvrienden door H.N. Werkman', 'Ploeg Jaarboek', Groningen 2004, pag. 73, afb. in kleur (van een ander exemplaar); Dieuwertje Dekkers, Jikke van der Spek, Anneke de Vries, 'H.N. Werkman. Het complete oeuvre', Rotterdam 2008, cat.nr. D-414 (met afb. in kleur van een ander exemplaar).

Als vernieuwend typograaf neemt de Groningse schilder/drukker Hendrik Werkman een bijzondere plaats in in de Hollandse grafische kunst. Hij begon zijn drukkerij in 1909 en kwam in 1918 in contact met de kunstenaars van de Groninger Ploeg toen hem werd gevraagd om de statuten van de vereniging te drukken. In 1919 sloot hij zich bij hen aan, drukte de eerste Ploeg-catalogus en ontwierp nog vele andere publicaties. Zijn schilderijen onderscheiden zich van die van de andere Ploegleden doordat hij de natuur niet direct, maar vanuit zijn verbeelding weergaf. Na 1923 wijdde hij zich aan experimentele typografische composities op papier, die hij 'druksels' noemde en die getuigen van een grote originaliteit in zijn gebruik van het traditionele drukkersgereedschap.


Hendrik Werkman | Gebed om vrede, sjabloondruk op papier, 29,2 x 22,0 cm, gedateerd Mei 1943

Hendrik Werkman

schilderij • te koop

Gebed om vrede, 1943


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak