Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Foujita kunstwerk • aquarel • tekening • voorheen te koop Slapende Madeleine

Foujita L.T.  | Léonard Tsuguharu Foujita, Slapende Madeleine, inkt en aquarel op papier 36,5 x 46,4 cm, gesigneerd rechts van het midden en gedateerd 1931

Foujita

Slapende Madeleine
inkt en aquarel op papier 36,5 x 46,4 cm, gesigneerd rechts van het midden en gedateerd 1931

Dit werk op papier was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Neuilly-sur-Seine, Frankrijk.
Literatuur: Volume III: Sylvie Buisson, 'Foujita: Inédits', Parijs 2007, Volume III, pag. 179, cat.nr. C.31.119D (met afb. in kleur).

Geboren in Tokio vertrok Foujita op 27-jarige leeftijd naar Parijs, waar hij de avant-garde ontmoette, onder wie Modigliani, Soutine, Fernand Leger, Juan Gris, Picasso en Matisse. Al gauw kreeg Foujita bekendheid met zijn schilderijen en aquarellen van elegante vrouwen en katten. Hij creëerde een stijl waarin Japanse en westerse modernistische invloeden subtiel samengaan. Begin jaren ’30 reisde Foujita door Latijns- en Zuid-Amerika. Daarna verbleef hij afwisselend in Parijs en Tokio, en bezocht hij diverse Europese landen. In 1950 vestigde hij zich definitief in Frankrijk en werd Frans staatsburger in 1955. Hij werd katholiek en nam de naam Léonard aan, naar Leonardo da Vinci. Zijn laatste grote werk was de decoratie van een door hem ontworpen kapel in Reims, die in 1966 werd ingewijd. Hier afgebeeld is Madeleine Lequeux, danseres bij het Casino de Paris, die in 1930 voor het eerst voor Foujita poseerde. Daarna volgde een langdurige verhouding tussen de schilder en dit model. Zij overleed in 1936.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak