Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Ewald Mataré kunstwerk • beeld • sculptuur • voorheen te koop Dansend paard

Mataré E.W.H.  | Ewald Wilhelm Hubert Mataré, Dansend paard, brons 20,4 x 14,2 cm, gesigneerd met monogramstempel op rots en voet en te dateren ca. 1946

Ewald Mataré

Dansend paard
brons 20,4 x 14,2 cm, gesigneerd met monogramstempel op rots en voet en te dateren ca. 1946

Dit beeld was voorheen te koop.

Herkomst: part. bezit Groot-Brittannië.
Literatuur: vgl. Sabine Maja Schilling, 'Ewald Mataré. Das Plastische Werk: Werkverzeichnis', Keulen 1994, nr. 241a (met afb. van een ander exemplaar in hout op pag. 205); vgl. Ursula Geisselbrecht-Capecki e.a., 'Ewald Mataré im Museum Kurhaus Kleve', Kleve 2003, afb. 14 (in kleur) van een ander exemplaar in hout; vgl. Siegfried Gohr, 'Ewald Mataré: Eine Werkübersicht', Düsseldorf (z.j.), afb. 7 (in kleur) van een ander exemplaar in brons.

Ewald Mataré begon zijn kunstopleiding in Berlijn met het idee schilder te worden. In de jaren ‘20 verruilde hij verf en penseel voor hout en beitel en wijdde hij zich aan houtsnede en beeldhouwkunst. Later werkte hij ook in steen, terracotta en brons. Hoofdthema’s zijn de mens en het dier. Mataré ontwikkelde een zeer kenmerkende stijl: de vorm van zijn onderwerp is sterk geabstraheerd, zodat een vereenvoudigd ‘oerbeeld’ ontstaat. Als docent aan de academie in Düsseldorf (1932/’33, 1945-’57) en door talrijke publieke en kerkelijke opdrachten heeft hij een belangrijke invloed gehad op de naoorlogse Duitse kunst. Zijn bekendste leerling was Joseph Beuys. Mataré werd vele malen onderscheiden. De nalatenschap van Mataré wordt beheerd door het Museum Kurhaus in Kleef.


Ewald Mataré | Feniks, gietijzer, 15,9 x 14,2 cm, gesigneerd met monogram en gedateerd 1954

Ewald Mataré

beeld • sculptuur • te koop

Feniks


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak