Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Everardus Mirani kunstwerk • schilderij • te koop Panoramisch landschap met Haarlem en het Haarlemmermeer in de verte (alleen tezamen met 22136-winter)

Everardus Mirani

Panoramisch landschap met Haarlem en het Haarlemmermeer in de verte (alleen tezamen met 22136-winter)
olieverf op paneel 13,0 x 18,0 cm, gesigneerd rechtsonder
annotatie: met verso lakzegel van de kunstenaar

met verso lakzegel van de kunstenaar

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 3.500

Literatuur: tent. cat. Groningen. Pictura, 'Tentoonstelling van levende Nederlandsche Meesters', 1862, cat.nr. 109.
Tentoonstelling: Groningen, Pictura, 'Tentoonstelling van levende Nederlandsche Meesters', 12 me-23 juni 1862.

Voor dit panoramische zomerlandschap onder een hoge, Hollandse wolkenlucht vond Mirani inspiratie in het duingebied tussen Amsterdam en Haarlem. Zijn compositie toont invloed van zijn leermeester Schelfhout. Op de voorgrond schildert hij de duinen met hier en daar een boerenwoning, op het middenplan vlak weiland met vee, en daarachter doemt het silhouet op van Haarlem. Boven de stad uit toornt het herkenbare silhouet van de Sint-Bavokerk. Een eigentijds element in het schilderij wordt gevormd door het Wijkermeer links. Dit meer was vroeger een onderdeel van het IJ, dat in open verbinding stond met de Zuiderzee en gebruikt werd voor het snel en goedkoop vervoeren van groenten, vis, laken, olie en andere agrarische en nijverheidsproducten o.a. naar Beverwijk. In de loop van de 17e en 18e eeuw slibde het meer steeds meer dicht. Uiteindelijk werd het Wijkermeer in 1873 volledig drooggelegd. Vermoedelijk exposeerde Mirani dit schilderij op de Tentoonstelling van levende Nederlandsche Meesters in 1862 in Groningen met als titel 'Een zomer-panorama bij Bloemendaal, boven Haarlem'.


Everardus Mirani | Winterlandschap met schaatsers en volk bij een koek-en-zopietent (alleen tezamen met 22135-zomer), olieverf op paneel, 12,9 x 18,1 cm, gesigneerd l.o. (resten)

Everardus Mirani

schilderij • te koop

Winterlandschap met schaatsers en volk bij een koek-en-zopietent (alleen tezamen met 22135-zomer)


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak