Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Carel Jacobus Behr kunstwerk • aquarel • tekening • te koop Gezicht op het stadhuis van Leiden

Carel Jacobus Behr

Gezicht op het stadhuis van Leiden
aquarel op papier 24,0 x 31,7 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 1860

Dit werk op papier is te koop.

Prijs: € 4.500

Herkomst: veiling Van Stockum, Den Haag, 20 dec. 1895; coll. Anton W.M. Mensing, Amsterdam, 1928; part. Bezit Duitsland.
Literatuur: RKD Figuren van de hand van Johannes Bosboom (1817-1891) (in overleg met Frank. cm). Achtertikkarton naast inboekbureau. Afgebeeld is het Stadhuis aan de Breestraat, gebouwd in 1595 door Lieven de Key, stadsteenhouwer van Haarlem, in Renaissancestijl. In 1929 brandde het gebouw af. De gevel werd gerestaureerd, daarachter kwam een nieuw gebouw (cm). Afgebeeld in PM voorjaar 2013
Tentoonstelling: Bosboom, uitgezonderd de lucht, wel waardig is zijn naam eronder gezet te hebben. Deskundigen weten dat Behr dikwijls de behulpzame hand van Bosboom genoten heeft en dus de teekening van Behr onwillekeurig een Bosboom is gegroeid. Dikwijls werk gezien van Behr en in … hetgeen met deze teekening het geval niet is. Gekocht in auctie van Stockum te 's Gravenhage vrijdag 20 december 1895 a f 220 opgeld inbegrepen. Voorstelling het stadhuis te Leiden, S. v. Witzen.' en 'Ik ben overtuigd dat de figuren van Bosboom's hand zijn. 11/VII '28 Anton. W.M. Mensing'. Deze Mensing (1866-1936) was eigenaar van Frederik Muller & Co.

Carel Jacobus Behr was een bekende Haagse schilder van stadsgezichten. Hij werd opgeleid door B.J. van Hove, die leraar was aan de Haagse academie en daarnaast als decorschilder verbonden was aan de Koninklijke Nederlandsche Schouwburg in Den Haag. Van Hove had als leerlingen ook Sam Verveer, Huib van Hove en Joh. Bosboom. Het is bekend dat de laatstgenoemde regelmatig de stadsgezichten van Behr stoffeerde, waarbij beiden het werk signeerden. Werk van hem werd aangekocht door de gemeente Den Haag en door Koning Willem II.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak