Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Auguste Herbin kunstwerk • schilderij • te koop Stilleven van peren en maretak

Auguste Herbin

Stilleven van peren en maretak
olieverf op doek 38,7 x 61,2 cm, gesigneerd rechtsonder en te dateren ca. 1921

Dit schilderij is te koop.

prijsklasse: € 25.000 - € 50.000

Herkomst: Galerie de l'Effort Moderne (Léonce Rosenberg), Parijs, inv.nr. 397; kunsthandel L. van Lier, Blaricum, alwaar verworven door D. Rinsema (zoon van kunstenaar Thijs Rinsema (1877-1947)); daarna door vererving in bezit gekomen van de vorige eigenaar.
Literatuur: Geneviève Claisse, 'Herbin. Catalogue raisonné de l'oeuvre peint', Lausanne/Parijs 1993, pag. 382, cat.nr. 585 (met afb.).

De Fransman Auguste Herbin schilderde dit stilleven rond 1921. Het illustreert de grote artistieke veranderingen die aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw in de kunstwereld plaatsvonden. Voor Herbin was Parijs, waar hij vanaf 1901 woonde, het middelpunt van vernieuwing en experiment; neo-impressionisme, fauvisme en kubisme volgden elkaar snel op. In dit 'Stilleven met peren en maretak' zijn blad en vruchten teruggebracht tot eenvoudige, nog net herkenbare vormen. De takken van de mistletoe bedekken in een regelmatig patroon bijna het hele beeldvlak. Voor Herbin bleef het hier niet bij. Rond 1925 stapt hij over op abstractie en wordt nu algemeen beschouwd als de trait-d’union tussen het kubisme en de naoorlogse abstract-geometrische schilderkunst.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak