Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Adolphe Monticelli kunstwerk • schilderij • te koop Rozen

Adolphe Monticelli

Rozen
olieverf op doek 21,3 x 16,1 cm, gesigneerd rechtsonder

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 7.500

Herkomst: coll. Alfred Borriglione, Nice, Frankrijk; Kunsthandel Gebroeders Douwes, Amsterdam, 1975, alwaar verworven door de familie van de vorige eigenaar.
wordt verkocht met brief met gedateerde authenticiteitsverklaring: 'Je certifie que le petit tableau ci contre peinture sur toile representant des roses est une oeuvre authentique de Monticelli, il provient de la collection Borriglione, Nice le 3 Mai 1933 [...] expert auprès du gouvernement'

Geboren in Marseille trekt Adolphe Monticelli al op jonge leeftijd naar Parijs, waar hij de Ecole des Beaux-Arts bezoekt. In 1855 ontmoet hij de levendige en ruimhartige schilder Narcisse Diaz, die hem meeneemt naar Barbizon. Samen schilderen ze in de bossen van Fontainebleau. Het is onder invloed van het werk van Diaz dat Monticelli zo nu en dan naakten en elegant geklede figuren aan zijn landschappen zal toevoegen. Ook krijgt hij les van Diaz. Maar in de jaren 70 streeft hij zijn leermeester voorbij door de expressiviteit van zijn werk en zijn gedurfde schildertechniek. Hij bouwt zijn voorstellingen op in vele, over elkaar heen geplaatste pasteuze penseelstreken waardoor vormen verdwijnen in een feest van kleuren. Het oeuvre van Monticelli omvat ‘fetes galantes’, portretten, bloemstillevens en zonovergoten landschappen. In zijn schilderijen loopt hij vooruit op het Impressionisme door zijn gevoel voor licht en kleur en zijn bewogen penseelstreek, en op het Symbolisme door de uitdrukkingskracht van zijn onderwerpen. Na zijn overlijden kreeg zijn werk vele bewonderaars, onder wie Vincent en Theo van Gogh en Oscar Wilde.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak