Zoek op kunstenaar
Sluit

‘It giet oan’ deze winter?

Zodra het langer dan drie nachten vriest en de vooruitzichten meer ijsdagen beloven, begint het bij veel mensen te kriebelen. Zou het dan eindelijk zo ver zijn? Gaan we de Friese Elfstedentocht nog een keer meemaken en kunnen we zelf het ijs op? Aan de voorbereiding van de ijsclubs zal het niet liggen. Altijd goed voorbereid voor het moment van die magische woorden: ‘it giet oan’. De bedrijvigheid rond de schaatsbaan neemt evenredig toe met de dikte van het ijs. Zodra het kan – bij een minimale dikte van 10 cm, Elfstedentocht 15 cm over de hele route – worden de ijzers weer massaal ondergebonden en wordt er genoten van dit oer-Hollandse fenomeen. Vijvers, plassen, vaarten, sloten, ondergelopen weilanden worden het toneel van opgetogen schaatsers. Van wankelende beginneling tot doorgewinterde toerrijder: iedereen gaat op het ijs, en het is er vrolijk en gezellig. Bij de koek-en-zopietent wordt er wat warms gedronken, uitgerust, verhalen verteld en herinneringen opgehaald.

De zo geliefde Friese steden Leeuwarden – Sneek – IJlst – Sloten – Stavoren – Hindeloopen – Workum – Bolsward – Harlingen – Franeker – Dokkum – Leeuwarden worden aangedaan tijdens de ‘tocht der tochten’. Honderd jaar geleden, op 2 januari 1909, werd de toer voor de eerste keer gereden. Naar aanleiding hiervan werd op 15 januari 1909 de vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Sinds 1909 zijn er vijftien echte Elfstedentochten verreden, de laatste op 4 januari 1997. Het wordt dus hoog tijd voor de zestiende keer: laat de vrieskou daarom maar komen!

Andreas Schelfhout | Schaatsvertier op een bevroren rivier, olieverf op doek, 65,3 x 93,1 cm, gesigneerd l.o. en te dateren ca. 1850-1860

Andreas Schelfhout

schilderij • te koop

Schaatsvertier op een bevroren rivier