Zoek op kunstenaar
Sluit

Door weer en wind

In het Dordrechts Museum is vanaf 9 februari de tentoonstelling Willem Bastiaan Tholen: een gelukkige natuur te zien. Deze kunstenaar is één van Nederlands belangrijkste schilders van de 19e eeuw.

Willem Tholen groeide op in een artistiek milieu in Kampen. De oude schilderachtige stad en zijn omgeving hadden grote invloed op zijn kunstenaarschap: de Zuiderzeestadjes en het Hollandse plassenlandschap zouden steeds opnieuw terugkeren als inspiratiebron voor zijn werk. Op zijn marinestukken wordt het zware leven van de hard werkende zeelieden verbeeld. Het gereedmaken van de schepen door op het dek werkende arbeiders en mannen die de masten gereed maken. De zeelucht, harde wind en het zoute water zijn haast door het doek waar te nemen. Op de tentoonstelling in Dordrecht is ook een prachtig werk te bewonderen, voorheen collectie Simonis & Buunk, waarop de zee met schepen als uitzicht door een raam te zien is. De begeleiding van de bekende Haagse-Schoolschilder Paul Gabriël was belangrijk voor de voorstellingen die Tholen op het doek verbeeldde. Hij adviseerde ca. 1880 zijn leerling om direct naar de natuur te gaan schilderen, waardoor Tholen naar buiten trok en de constante verandering van het licht en het weer bestudeerde.

Ondanks de relatief korte teken- en schildersopleiding in zijn jeugd zou Tholen zich ontwikkelen tot een gepassioneerd en technisch bekwaam kunstschilder. Gedisciplineerd werkend schiep hij een omvangrijk oeuvre dat een groot aantal olieverfschilderijen en aquarellen, maar ook etsen, litho’s, vele tekeningen en schetsen omvat. Met een steeds lossere toets maakte Tholen ‘en plein-air’ olieverfschetsen en studietekeningen. De schilder gebruikte daarvoor geen ezel, maar prikte op de binnenkant van zijn schilderskist een stukje doek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel al deze schetsen van klein formaat zijn voorzien van punaisegaatjes in de hoeken. In het atelier werden de schetsen verder uitgewerkt of gebruikt als studiemateriaal voor grotere composities. Deze manier van werken zorgt ervoor dat het lijkt alsof de schilderijen van Tholen middenin in de vrije natuur zijn ontstaan.

Dordrechts Museum
Willem Bastiaan Tholen: een gelukkige natuur
9 februari 2020 t/m 31 mei 2020

Tholen W.B.  | Bomschuiten op het strand van Scheveningen, aquarel en gouache op papier, 55,0 x 52,0 cm, gesigneerd l.o.Tholen W.B.

Bomschuiten op het strand van Scheveningen, aquarel en gouache op papier, 55,0 x 52,0 cm, gesigneerd l.o.

Tholen W.B.  | Vissers en bomschuiten op het strand van Scheveningen, aquarel op papier, 37,4 x 53,4 cm, gesigneerd l.o.Tholen W.B.

Vissers en bomschuiten op het strand van Scheveningen, aquarel op papier, 37,4 x 53,4 cm, gesigneerd l.o.