Zoek op kunstenaar
Sluit

Een zomerse dag

Het werk van Harrie Kuijten wordt vanaf de jaren dertig gerekend tot de Bergense School. Zijn schilderijen vertonen in die jaren dan ook grote verwantschap met de donkere, in forse vormen neergezette Bergense landschappen en stillevens. Omdat Kuijten altijd geboeid was door de menselijke figuur schilderde hij ook feesten en kleurige marktscènes, maar vooral strandgezichten, waarin hij de zonnige kant van het leven schildert. Met deze ‘strandjes’ verwierf de schilder grote bekendheid. Ze zijn doorgaans niet groot van formaat en zonder uitzondering in snelle, rake streken neergezet: momentopnames van het badleven aan de Hollandse kust. Prachtig is de manier waarop hij de luchten schildert en de beweging van de zee met zijn aanrollende golven en in de branding de kleurige baders. Harrie Kuijten was een reislustig man, hij verbleef op zeer uiteenlopende plekken maar zeer vaak in de omgeving van de kust.

In het kustdorpje Groet in Noord-Holland is de Harrie Kuijtenweg te vinden. Hier vestigde Kuijten zich in 1936. In eerste instantie betrok hij het atelier van John Rädecker en vervolgens de atelierboerderij van glazenier Joep Nicolas op de hoek van de Heereweg en de Harrie Kuijtenweg. Hij heeft hier gewoond en gewerkt tot aan zijn dood in 1952. Zijn atelier was altijd nog te bewonderen dankzij Cécile Kuijten, de dochter van Harrie Kuijten. Hier zijn een groot zelfportret, Cécile als kind en Leni, het favoriete model en de tweede vrouw van Kuijten, te bewonderen. Cécile woonde in de prachtige boerderij en hield hier het authentieke atelier in stand. Zij is echter kortgeleden overleden.

Harrie Kuijten | De vrouw van de kunstenaar, Leni, roeiend op een zomerdag, olieverf op board op paneel, 37,9 x 45,8 cm, gesigneerd l.o. en te dateren ca. 1928

Harrie Kuijten

schilderij • te koop

De vrouw van de kunstenaar, Leni, roeiend op een zomerdag, ca. 1928