Zoek op kunstenaar
Sluit

De molen maalt, de groente groeit

Evert Pieters, geboren en getogen in Amsterdam, werd als schilder gevormd in Antwerpen, waar hij zich in 1875 of 1879 vestigde. Hier leerde hij niet alleen schilderen, maar genoot hij ook van het Bourgondische leven. Om zijn artistieke achtergrond en bohémien-achtige levensstijl werd hij door zijn Hollandse collega’s wel ‘de Vlaming’ genoemd.

Het joviale en levenslustige karakter van Pieters is terug te vinden in zijn spontane schilderstijl. In 1897 vestigt Pieters zich in Blaricum en wordt hij in korte tijd een van de succesvolste kunstenaars van de Larense School. In het Gooi schildert hij vooral knusse tafereeltjes van de plaatselijke boerenbevolking. Dit zijn stemmige interieurscènes, maar ook zonnige, kleurrijke voorstellingen buitenshuis, vaak van een moeder met kind(eren).

Vanaf 1905 woont Pieters drie jaar met zijn gezin in Katwijk aan Zee, in een voor hem gebouwde villa met groot atelier aan de Boulevard. Hier ontstaan vooral taferelen met schelpenvissers en klijnhaalders. In februari 1908 keert Pieters weer terug naar het Gooi, naar Blaricum en in 1917 naar Laren, waar hij en zijn vrouw bevriend zullen raken met de Amerikaanse kunstverzamelaars William en Anna Singer. Evert Pieters’ werk was met name overzee, in Engeland, de Verenigde Staten en Canada, zeer gewild. In eigen land kwam de erkenning pas later. In Amerika, waar hij in 1910 een rondreis maakt, was hij een van de geliefdste schilders van de Haagse School.

Pieters E.  | Lente in Laren, olieverf op doek, 130,7 x 112,8 cm, gesigneerd l.o. en gedateerd 1912Pieters E.

Lente in Laren, olieverf op doek, 130,7 x 112,8 cm, gesigneerd l.o. en gedateerd 1912