Zoek op kunstenaar
Sluit

Uitwaaien aan zee

Niet alleen de getoonde kunst van het Museum Kunst der Westküste op Föhr is speciaal, voornamelijk de ligging ervan is uniek. Op het Duitse eiland, gelegen in de Noordzee, is daar sinds 2009 kunst te bezichtigen die past bij de locatie. Het Museum Kunst der Westküste verzamelt, onderzoekt en presenteert kunst die in relatie staat tot de zee en de kust. Het museum is opgericht vanuit de verzameling van prof. H.C. Frederik Paulsen. Hij verzamelde Deense, Duitse, Nederlandse en Noorse kunst uit de periode van 1830 tot 1930. Dit jaar bestaat het museum 10 jaar en dat wordt gevierd met een prachtige tentoonstelling.

Op de Jubilee Exhibition – 10 Years MKdW zijn ook een aantal schilderijen uit de collectie van Simonis & Buunk te bewonderen. De werken van Arntzenius en Kaemmerer geven de meest toeristische badplaats van Nederland weer, Scheveningen! In de 19e eeuw trokken de mensen al graag naar de kust om daar uit te waaien. Op de tentoonstelling zijn ook twee vroege Mondriaans uit onze collectie te bekijken. De werken zijn geschilderd aan Het Gein. Een riviertje van 6 km lang tussen de plaatsen Driemond en Abcoude. Mondriaan maakte reeksen schilderijen van deze plek op allerlei momenten van de dag en in verschillende seizoenen. De zee en de kust zijn natuurlijk door veel meer schilders op doek vereeuwigd. De meest bekende Nederlandse schilder van dit genre is misschien wel Hendrik Willem Mesdag. Hij kon als geen ander de bedrijvigheid van vissers, de woeste golven van de zee en varende schepen op doek verbeelden.

Arntzenius P.F.N.J.  | Winderige dag op het Scheveningse strand, olieverf op doek op paneel, 23,1 x 33,5 cm, gesigneerd r.o.Arntzenius P.F.N.J.

Winderige dag op het Scheveningse strand, olieverf op doek op paneel, 23,1 x 33,5 cm, gesigneerd r.o.

Mondriaan P.C.  | Boerderij Geinrust achter bomenrij aan het Gein, olieverf op doek, 47,7 x 63,8 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1905-1906Mondriaan P.C.

Boerderij Geinrust achter bomenrij aan het Gein, olieverf op doek, 47,7 x 63,8 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1905-1906

Mondriaan P.C.  | De Oostzijdse Molen aan het Gein, gezien vanaf boerderij Landzicht, olieverf op doek, 27,5 x 40,5 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1902-1903Mondriaan P.C.

De Oostzijdse Molen aan het Gein, gezien vanaf boerderij Landzicht, olieverf op doek, 27,5 x 40,5 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1902-1903