Zoek op kunstenaar
Sluit

Een verhaal over vriendschap en rivaliteit

Kunstmuseum Den Haag brengt een eerbetoon aan de rivaliserende schildersvrienden George Hendrik Breitner (1857-1923) en Isaac Israels (1865-1934). Beiden kregen hun opleiding in Den Haag, verhuisden naar Amsterdam, bewogen zich in dezelfde kringen en legden zich toe op dezelfde thema’s. Terwijl de een excelleerde was de ander zoekende, en dan weer andersom. De aanhoudende wedijver zorgde jarenlang voor spanningen, maar haalde ook in beide schilders het beste naar boven. Opmerkelijk genoeg is de rivaliteit en wederzijdse beïnvloeding tussen Breitner en Israels niet eerder onderwerp van een tentoonstelling of publicatie geweest. Kunstmuseum Den Haag staat met de tentoonstelling ‘Breitner vs Israels – Vrienden en rivalen’ voor het eerst in de kunstgeschiedenis uitgebreid stil bij deze artistieke bokswedstrijd.

Israels is het wonderkind dat al op zeventienjarige leeftijd exposeert op de Salon in Parijs, Breitner de rauwdouwer die samen met Vincent van Gogh de achterbuurten opzoekt. Beiden ontwikkelen zich in Den Haag, waar rond 1860 een revolutie in de Nederlandse landschapsschilderkunst werd ontketend door een groep kunstenaars, later bekend als de Haagse School, ook wel de Grijze School genoemd. Zij krijgen in eerste instantie weinig steun van critici, maar zodra zij goed ontvangen worden in het buitenland groeit ook hun faam in Nederland. Breitner en Israels trekken naar Amsterdam om hun eigen weg te zoeken en sluiten zich daar aan bij een groep jonge schilders; later bekend als de Tachtigers.

Simonis & Buunk heeft drie werken (één schilderij van Israels en twee aquarellen van Breitner) uitgeleend aan de tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag. Op een opvallende plek in de tentoonstelling is het werk Dansende vrouwen, Amsterdam van Israels te zien. Vanaf 1892 kwam Israels vaak in de danshuizen op de Zeedijk. Hij maakte er schetsen en tekeningen en werkte een aantal uit in schilderijen, waaronder dit werk.

U kunt de werken van Breitner en Israels tot en met 10 mei 2020 bekijken.