Zoek op kunstenaar
Sluit

Wit met een geel hartje

De Bellis perennis, ook wel madeliefje of meizoentje genoemd, is een klein, alledaags bloempje dat zelden of nooit het onderwerp is van geschilderde bloemstillevens. Schilderes Lucie van Dam van Isselt schilderde de meizoentjes wel. Gedurende haar leven kwam ze met verschillende versies van deze bescheiden lentebode, het bladrozet met één of enkele bloemen uitgestoken uit de grond en in een potje gezet. Prachtig in zijn verstilde eenvoud. ‘…Sinds mijn vierde jaar schilder ik Meizoentjes… Ten minste, het verhaal gaat, dat ik er toen een uit het gras gehaald, in pot gezet en geconterfeit heb …’  vertelde de schilderes in een interview ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag.

In dit stilleven zijn de madeliefjes liggend op de voorgrond afgebeeld. Bloemen en stillevens van persoonlijke voorwerpen waren het meest geliefde onderwerp van Lucie van Dam van Isselt. Zij werd in 1871 geboren in Bergen op Zoom als dochter van een beroepsmilitair, waardoor het gezin veel verhuisde. Al op de lagere school vond zij plezier in het tekenen en schilderen en dit zette zich voort in schilderlessen aan de academie in Den Haag. Na een periode van zoeken en experimenteren verhuisde de kunstenares in 1907 naar Veere op Walcheren, waar zij haar eigen stijl vond in het schilderen van de sfeer van licht en stilte rond de kleine dingen die haar omringden.

Lucie van Dam van Isselt | Stilleven met bloemen, vlinders en porseleinen huwelijksbeeldje, olieverf op paneel, 45,2 x 53,2 cm, gesigneerd r.o.

Lucie van Dam van Isselt

schilderij • te koop

Stilleven met bloemen, vlinders en porseleinen huwelijksbeeldje