Zoek op kunstenaar
Sluit

Louis Apol Tentoonstelling Nova Zembla

In het museum Panorama Mesdag in Den Haag besteden ze aandacht aan de werken van Louis Apol die hij maakte tijdens zijn reis naar het Russisch Archipel. Deze Haagse kunstenaar kreeg in 1880 de kans om mee te gaan op een deze zeer bijzondere reis, een wetenschappelijke expeditie naar Nova Zembla. Hij voer vier maanden op zee aan boord van de poolschoener Willem Barents. Het was de kans van zijn leven om speciale winterlandschappen te schilderen van oneindige ijsvlaktes en ondergesneeuwde vergezichten, maar wel onder zeer barre omstandigheden.

Ook in de kunsthandel komen de schilderijen die Apol maakte tijdens zijn reis sporadisch op de markt. In het verleden heeft Simonis & Buunk mooie werken van Nova Zembla in de collectie gehad. Een aantal daarvan zijn te bewonderen op deze tentoonstelling in Den Haag, namelijk ‘IJsbeer op de Noordpool’ en ‘Noorderlicht bij Nova Zembla’. Maar ook in eigen land schilderde Apol vrijwel uitsluitend winterlandschappen en besneeuwde bosgezichten. Mensen spelen daarin een ondergeschikte, of zelfs geen enkele rol. Alle aandacht gaat uit naar de natuur.

Zijn voorkeur ging uit naar de omgeving rond Den Haag en Arnhem. Een thema dat past bij de winterse maanden die komen, het museum omschrijft de tentoonstelling als ‘een selectie uit de 200 potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Apol tijdens zijn reis maakte. Door de ogen van dit ongewoon bemanningslid, ervaart de bezoeker zelf de avontuurlijke expeditie naar Nova Zembla; een unieke inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en aandacht voor de bijzondere dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam’.

Louis Apol | Winter bij Volendam, olieverf op doek, 55,3 x 75,3 cm, gesigneerd l.o.

Louis Apol

schilderij • te koop

Winter bij Volendam