Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Jean-Baptiste Robie kunstwerk • schilderij • te koop Bloemstilleven met rozen, bloeiende takken en frambozen

Robie J.B. | Jean-Baptiste Robie | Schilderijen te koop aangeboden | Bloemstilleven met rozen, bloeiende takken en frambozen, olieverf op doek 137,7 x 106,0 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd 'Bruxelles' 1864
Robie J.B. | Jean-Baptiste Robie | Schilderijen te koop aangeboden | Bloemstilleven met rozen, bloeiende takken en frambozen, olieverf op doek 137,7 x 106,0 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd 'Bruxelles' 1864

Jean-Baptiste Robie

Bloemstilleven met rozen, bloeiende takken en frambozen
olieverf op doek 137,7 x 106,0 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd 'Bruxelles' 1864

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 77.000

 vraag / reactie
  Tags:

  #Jean-Baptiste Robie #schilderijen 
  Literatuur: N. Hostyn e.a., 'Dictionaire van Belgische en Hollandse Bloemenschilders geboren tussen 1750 en 1880', Berko, Knokke-Zoute 1995, afb. in kleur pag. 327; Fondation Jean Robie, Brigitte Schuermans, 'Jean Robie 1821-1910', Brussel 2007, pag. 109, afb. 48 (in kleur).
  Tentoonstelling: Sint-Gillis (Brussel), België, Stadhuis, 'Rétrospective de Jean Robie (1821-1910)', 7-23 mei 2010; Le Roeulx, België, Ancien Hopital Saint-Jacques, Jean Robie – Amant des Roses, 4-7 sept. 2014.

  Deze weelderige waterval van rozen en bloeiende takken, losjes neergelegd op een steen bij het water, werd geschilderd door Jean Baptiste Robie. Romantische bloemstillevens bezorgden deze Belgische kunstenaar zijn roem, hoewel hij ook landschappen, portretten en oriëntaalse taferelen maakte. Het oeuvre van Robie lijkt een hommage aan de roos, die in zijn boeketten vaak een hoofdrol speelt. Het ging Robie om het decoratieve en natuurlijke aspect van de roos, waarmee hij aansloot bij een in de 19e eeuw veranderende benadering van het bloemstilleven. Zijn stillevens zijn schijnbaar achteloos neergelegd in een natuurlijk omgeving. Daarmee brak hij met de traditie van het 18e-eeuwse, zorgvuldig geschikte pronkstilleven met bloemen. Het klassieke bloemstilleven werd gevormd door een vaas met een boeket, waarvan de soms curieuze samenstelling voornamelijk werd bepaald door botanische bijzonderheid, exotische herkomst, esthetiek, symboliek én de goede zichtbaarheid van elke afzonderlijke bloem. In de 19e eeuw worden het boeket en de omgeving natuurlijker: de schikking wordt losser, gewone, dagelijkse bloemen doen hun intrede en vaak is er sprake van een landschappelijk decor. Zijn composities blinken uit door hun prachtige stofuitdrukking en rijke coloriet.


  Jean-Baptiste Robie | Rozen op een plint, olieverf op paneel, 36,3 x 27,0 cm, gesigneerd l.b. en gedateerd 'Août 1907'

  Jean-Baptiste Robie

  schilderij • te koop

  Rozen op een plint


  Het hele jaar open

  Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak