Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Félix Tobeen (Félix Élie Bonnet) kunstwerk • schilderij • te koop Nu couché

Félix Tobeen (Félix Élie Bonnet)

Nu couché
olieverf op board 41,8 x 84,5 cm, gesigneerd rechtsonder en te dateren na 1920

Dit schilderij is te koop.

Prijs: € 5.500

Herkomst: Scheringa Museum voor Realisme, Spanbroek; veiling Christie's, Amsterdam, 27 nov. 2012, lotnr. 24 (met afb. In kleur).
Literatuur: E. Ansenk e.a., 'Schilders van een andere werkelijkheid, in de collectie van het Scheringa Museum voor Realisme' Zwolle, 2006 (afb. pag. 246); Rosella Huber-Spanier, 'Tobeen: eigenzinnig kubist, poëtisch realist', Haarlem 2012, pag. 137, catnr. 95 (met afb. in kleur).

Félix Elie Bonnet, schilderend onder het pseudoniem Félix Tobeen, behoorde als jong schilder in Parijs tot de kubisten van het eerste uur. Net als Gleizes en Le Fauconnier trachtte hij de traditionele schilderkunst te verzoenen met het kubisme. Dit leidde tot een vereenvoudiging van vormen, terwijl het onderwerp toch duidelijk herkenbaar bleef. In 1918 verliet Tobeen zijn kubistische experimenten om als lid van de groep 'Jeunes Peintres Français' te kiezen voor een, soms aan het realisme grenzend, beheerst naturalisme. Hij schilderde bloemstillevens, landschappen en genrestukken. Vanaf 1930 was zijn werk regelmatig te zien op tentoonstellingen van Huinck & Scherjon in Amsterdam en bij galerie Nieuwenhuizen Segaar in Den Haag.


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak