Zoek op kunstenaar
Sluit

Kerstkunst

Parijs, jaren twintig. Kerstfeest onder kunstenaars. Met in het middelpunt gastheer Henri le Fauconnier. Plaats van handeling is waarschijnlijk de ‘Académie de la Palette’ aan de Rue Val de Grâce, waar Le Fauconnier vanaf begin 1912 chef d’atelier was. De academie trok vanaf het begin van de eeuw vooral Russische kunstenaars – onder wie Marc Chagall – en later ook Deense en Franse schilders. Het was een broedplaats voor het kubisme dat in deze tijd tot bloei kwam. Het is gemakkelijk voor te stellen dat deze academie voor de kunstenaars ook een plek van samenkomst was waar gefeest en gevierd werd, zoals hier is afgebeeld.

Le Fauconnier behoorde tot de groep vroege kubisten in Parijs, waarvan ook Cézanne en Picasso deel uitmaakten. In 1912 zag men in ons land zijn werk voor het eerst op de eerste tentoonstelling van de Moderne Kunstkring in Amsterdam. De jaren daarop had hij zowel met zijn ideeën als met zijn werk grote invloed op de jonge schilders van de Bergense School, vooral nadat hij in 1914 (tot 1920) in Nederland kwam wonen. Le Fauconnier wordt daarom wel beschouwd als de trait-d’union tussen de Franse kubisten en de Bergense School.

Gertrude Leese, de kunstenares die dit tafereel schilderde, volgde in de vroege jaren twintig lessen aan de Académie de la Palette. Ze kwam ze toen al jaren in de Franse hoofdstad, want reeds rond 1902 wordt haar werk getoond op de Salon des Artistes Français. Gertrude Leese was schilderes, maar ook illustratrice. Zo is ze bekend om haar tekeningen voor boeken van George Sand en het kinderboek De avonturen van Robinson Crusoe.

Gertrude Leese | Le Fauconnier, party in de Académie de la Palette, aquarel op papier, 25,0 x 29,9 cm

Gertrude Leese

aquarel • tekening • te koop

Le Fauconnier, party in de Académie de la Palette