Zoek op kunstenaar
Sluit

Een kleurrijk gezicht

Kunst aan de Dijk Kortenhoef presenteert vanaf 15 juni in De Oude School aan de Kortenhoefsedijk te Kortenhoef het werk van Jannes de Vries. De meeste werken zijn afkomstig uit particuliere collecties en normaal gesproken niet gemakkelijk te bekijken.

De in Meppel geboren schilder verhuisde op 23-jarige leeftijd naar Groningen en meldt zich daar aan als lid van De Ploeg. Hij trof de schildersvereniging aan in volle bloei. Van deze schildersgroep was hij de meest internationaal georiënteerde schilder. In de jaren 1923 en 1924 reisde De Vries naar Parijs, Rome en door Noord-Afrika waar hij vele buitenlandse contacten opdeed. Vooral zijn felle palet en gewaagde kleurencombinaties maakten het werk van de reislustige schilder bijzonder. Critici uit die tijd vonden zijn kleurpalet ‘harmonisch en warm van toon’. Het coloriet doet de mensen denken aan werken van Paul Gauguin.

Het werk van De Vries is grofweg in twee groepen in te delen: de ingetogen doeken die uit sobere groenen en bruinen zijn opgebouwd en het heftig expressionistische, kleurrijke werk met vooral Groningse motieven. Vanaf de jaren 30 was deze laatstgenoemde stijl kenmerkend voor zijn kunst. Net zoals andere Ploegleden schilderde De Vries traditionele composities: hoge horizonnen met een vergezicht van wegen, rivieren, bomen, dorpen of korenvelden. Niet zelden wordt daarbij een helder of dreigend wolkendek afgebeeld. Evenals veel andere Ploegleden was de schilder ook als vormgever actief. Zo ontwierp hij boekomslagen, meubilair, geweven kleden en verpakkingen voor de Tjoklat fabriek.

Vries J. de | Gezicht op Bignasco in het Maggiadal, Italië, aquarel en gouache op papier, 55,8 x 73,0 cmVries J. de

Gezicht op Bignasco in het Maggiadal, Italië, aquarel en gouache op papier, 55,8 x 73,0 cm