Zoek op kunstenaar
Sluit

Veenkoloniaal Museum, Veendam

het museum

Het Veenkoloniaal Museum voert een gericht verzamelbeleid en legt daarbij het accent op de vervening, de landbouwindustrie en de Veenkoloniale zeevaart. In 1939 is het museum ontstaan uit de Vereeniging voor Veenkoloniale Oudheidkunde. De basis van de collectie werd echter al gelegd door Eltjo van Beresteyn die van 1910 tot 1916 burgemeester was van de gemeente Veendam en zijn latere opvolger F.J. de Zee die van 1921 tot en met 1940 burgemeester was. De collectie verhuisde van het gemeentehuis en werd ondergebracht in een oudheidkamer boven het politiebureau, later Openbare Bibliotheek aan de Kerkstraat. In 1989 betrok het museum het gebouw van de vroegere R.H.B.S. te Veendam. Het gebouw werd omgebouwd tot museum. In 1992 volgde de officiële heropening. Het gebouw is ontworpen door de architect en rijksbouwmeester Jan Vrijman en werd in 1911 als school in gebruik genomen.

In 1987 verloor het gebouw zijn onderwijsbestemming. Het Veenkoloniaal Museum kreeg vanaf 1989 de beschikking over het monumentale pand. In 2004 werd het gebouw verbonden met het nieuwe cultuurcentrum vanBeresteyn, waardoor theater, bibliotheek, muziek-, dans- en theaterschool en museum onder één dak zijn gehuisvest.

verkocht aan het Veenkoloniaal Museum

Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelmann | Fietsers en auto's op de Postjesweg in Amsterdam-West, olieverf op doek, 65,4 x 95,0 cm, gesigneerd l.o.

Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelmann

schilderij • voorheen te koop

Fietsers en auto's op de Postjesweg in Amsterdam-West

tentoongesteld in het Veenkoloniaal Museum

Charles Leickert | De hachelijke oversteek over het IJ bij Amsterdam, olieverf op doek, 102,0 x 150,0 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd '70

Charles Leickert

schilderij • voorheen te koop

De hachelijke oversteek over het IJ bij Amsterdam

Willy Sluiter | Champagnetoast: dirigent Kees Dopper en Ellie Bysterus-Heemskerk, gouache op papier, 48,7 x 68,5 cm, gesigneerd l.o. en te dateren ca. 1930

Willy Sluiter

aquarel • tekening • voorheen te koop

Champagnetoast: dirigent Kees Dopper en Ellie Bysterus-Heemskerk

zie ook:

externe links: