Zoek op kunstenaar
Sluit

Woerdens glorie te koop in Ede

EDE - Kunsthandelaar Kas Buunk van Galerie Simonis en Buunk te Ede, 13 sep 2018 met een schilderij van een Woerdens stadsgezicht. Woerden, stadsgezicht, Buunk
EDE – Kunsthandelaar Kas Buunk van Galerie Simonis en Buunk te Ede, 13 sep 2018 met een schilderij van een Woerdens stadsgezicht. Woerden, stadsgezicht, Buunk © Andre de Heus / Orange Pictures

Tienduizenden euro’s voor Woerdense stadsgezichten

Drie Woerdense stadsgezichten uit de 19de eeuw zijn in Ede tegelijkertijd te koop bij een galerie. Eén stuk wordt morgen geveild.

 

Opvallend is dat in de galerie van Simonis en Buunk nog twee andere werken te koop zijn met daarop precies hetzelfde tafereel: het Stadsmuseum en de Petruskerk. ,,Het is uniek dat we ze tegelijkertijd in de galerie hebben”, zegt medewerker Kas Buunk.

Daarnaast is er nog een topwerk met Groene Harttaferelen: een stadsgezicht van Oudewater van schilder Cornelis Springer is ook in de galerie te koop. Het werkje dat op paneel geschilderd is – weliswaar met daarin een klein barstje – kost 135.000 euro.

Lees verder onder de foto.

Het schilderij van Adrianus Eversen.

Het schilderij van Adrianus Eversen. © Adrianus Eversen

Populair plekje

Volgens conservator Stephanie Rompa van het Stadsmuseum in Woerden, is het zicht op het huidige Stadsmuseum en de Petruskerk altijd een populair plekje bij schilders geweest. ,,In de 19de eeuw werd een stadsgezicht, in navolging van de kunst uit de 17de eeuw, weer populair. Rijke mensen bestelden kunst, portretten en men ging massaal van stadsgezichten houden. Een schilderij van Springer hebben wij in het museum hangen.”

Aanschaf zit er desondanks niet in. ,,Wij hebben op dit moment andere prioriteiten”, laat directeur Arja van Veldhuizen weten.

Lees verder onder de foto.

Een werk van Petrus Gerardus Vertin.

Een werk van Petrus Gerardus Vertin. © P.G. Vertin

Gouden Eeuw

Volgens galerie-medewerker Buunk waren de schilders uit de 19de eeuw dol op gebouwen uit de Gouden Eeuw en hadden zij daarbij steden als Enkhuizen, Hoorn, Makkum maar ook Woerden als favoriet. ,,Na het vertrek van de Fransen uit Nederland ontstond een hernieuwde liefde voor de Gouden Eeuw. Schilderijen met gebouwen in die steden uit die tijd zijn erg populair bij kunstkopers.” Schilders voelden zich daarbij overigens erg vrij om de gebouwen ietwat aan te passen op het doek. Dat dit is gebeurd is duidelijk te zien op de werken van Vertin, Springer en Eversen.

Het werk van Eversen is te koop via een veiling die morgen sluit. Er staat daar overigens geen hyperactieve veilingmeester te roepen en te hameren. Een notaris kijkt alle onlinebiedingen rustig door. Het bod aanpassen tot morgen is wel mogelijk. Of het werk populair is bij kunstliefhebbers en of zij meebieden wil Buunk niet zeggen.

De absolute topschilder uit de 19de eeuw is volgens Buunk Cornelis Springer van wie een houtskooltekening en schilderij van Oudewater bij Buunk te koop is. ,,Als je met een Springer bij de experts van Tussen Kunst en Kitsch komt, gaan ze allemaal op het puntje van de stoel zitten. Als je met een Vertin komt, moet je wel een goede meenemen omdat het anders niet in de buurt van Springer komt.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Stadsgezicht Oudewater van Springer

Stadsgezicht Oudewater van Springer © Cornelis Springer

Tekening van Cornelis Springer van de Petruskerk

Tekening van Cornelis Springer van de Petruskerk © Cornelis Springer